El Ple de Martorelles aprova l'adhesió al projecte Stolpersteine

Dimarts, 30 de novembre de 2021 a les 11:00
  • Per a reconèixer l’alcalde Carles Ayza i al regidor Pere Saumell, components del darrer govern municipal abans de la dictadura franquista.

La sessió ordinària del Ple de l’Ajuntament de Martorelles celebrada el 29 de novembre va aprovar per unanimitat l’adhesió al projecte Stolpersteine.

Una iniciativa que relaciona art i memòria mitjançant la instal·lació d’una placa (pedra) en record de les víctimes. Cada Stolpersteine ret homenatge a una víctima del nacionalsocialisme. L’objectiu de l’artista és fer aturar els vianants mentre llegeixen el nom de la persona i quin va ser el seu destí. Com es deia? Quan va néixer? Quan va morir? On vivia? On i quan fou deportada?

L’Ajuntament de Martorelles homenatjarà amb aquestes plaques a l’alcalde Carles Ayza i el regidor Pere Saumell, components del darrer govern municipal abans de la dictadura franquista. Exiliats i morts a França com a membres de la resistència antifeixista durant la Segona Guerra Mundial.

Cada pedra és única i es fa a mà de manera especial, precisament, com a gest de respecte i humanitat que vol contrastar amb l’exterminació industrialitzada dels nazis.

Les fa l’escultor Michael Friedrichs-Friedlaender al seu estudi als afores de Berlín i des del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya es coordina la sol·licitud de la seva instal·lació.

L’Ajuntament de Martorelles ha fet diverses accions per homenatjar Ayza i Saumell com reunir les dues famílies a Frôlois, el poble on els van abatre o acordar posar el nom de Carles Ayza a un passeig i Pere Saumell a un carrer del nostre municipi.

Un pas més per a recuperar i divulgar el passat i treballar contra l’oblit de persones singulars del nostre municipi.

Darrera actualització: 30.11.2021 | 14:19