Pla d'Excepcionalitat per sequera

Martorelles incorpora més limitacions per a l’ús d’aigua amb l’entrada en la fase d’excepcionalitat per sequera, igual que els més de 500 municipis afectats pel decret del Govern de la  Generalitat d’excepcionalitat per sequera als sistemes Ter-Llobregat i Fluvià.

La fase d’excepcionalitat decretada per la Generalitat, en vigor des del 2 de març, no incorpora restriccions d’aigua per a ús domèstic, però és la fase anterior a la d’emergència que, en cas de decretar-se, sí que en contempla.

El decret d’excepcionalitat per sequera estableix que els volums lliurats per a abastament de població no poden superar una dotació màxima equivalent de 230 litres per habitant i dia. 

Limitacions a tots els municipis en fase d’excepcionalitat

Limitacions a les piscines

L’ús d'aigua potable per ompliment de piscines queda prohibit, quedant limitat només a:

  • El reompliment parcial de piscines amb sistema de recirculació de l'aigua, en les quantitats indispensables per garantir la qualitat sanitària.
  • En centres educatius, l'ompliment complet o parcial de piscines desmuntables de capacitat inferior a 500 litres per al bany d'infants. 

Restriccions en l'ús agrícola, industrial i lúdic

  • 40% de reducció de l'aigua per a usos agrícoles.
  • 15% de reducció de l'aigua per a usos industrials.
  • 30% de reducció de l'aigua per a usos recreatius que impliquin el reg.

Reg de supervivència a les zones verdes públiques i privades

  • Resta prohibit l’ús d’aigua per al reg de jardins i zones verdes, tant de caràcter públic com privat, excepte per a la realització de regs de supervivència d’arbres o de plantes. Aquest reg de supervivència ha de realitzar-se amb la mínima quantitat d’aigua indispensable, de 20 h a 8 h, i només mitjançant reg gota a gota o regadora. El reg de gespa queda prohibit en tots els casos. 
  • La prohibició del reg en excepcionalitat no s’aplica al reg amb aigües de pluja recollides en teulades ni al reg amb aigües regenerades procedents de depuradora.
  • Es manté el reg destinat a la pràctica federada de l'esport en les quantitats mínimes necessàries per permetre-la, sense superar la dotació màxima de 450 m³ /ha/mes.
  • Prohibició de neteja de carrers amb aigua potable, excepte si la neteja és resultat d'un accident o d'un incendi, o bé existeix un risc sanitari o un risc a la seguretat viària.
  • No hi ha limitacions en el reg amb aigua de pluja recollida en teulades ni al reg amb aigües regenerades procedents de depuradora.

Prohibició d'omplir les fonts ornamentals

  • Queda prohibit l'ompliment total o parcial de fonts ornamentals, llacs artificials i altres elements d'ús estètic de l'aigua, excepte llacs artificials que facin de suport vital de vida aquàtica, on es permet el mínim ús de l'aigua imprescindible pel seu manteniment.

 

Què podem fer per evitar més restriccions?

Entre tots i totes integrem a la nostra activitat diària la cultura de l’estalvi i adoptem hàbits de consums sostenibles. Ara estem ja en fase d’excepcionalitat per un episodi de sequera, seguim les mesures aplicades per no entrar en l'estat d’emergència, en el qual augmentarien les restriccions.

Sabies que...

... una aixeta que perd aigua i degota gasta fins a 30 litres/dia? Cal reparar-la per estalviar aigua, diners i millorar la situació de sequera en la qual ens trobem.

... prenent un bany pots gastar 300 litres d’aigua? Fent una dutxa pots reduir l’estalvi fins a 50 litres.

... el degoteig d’1 gota per segon pot provocar pèrdues de fins a 8.000 litres en un any? Cal revisar periòdicament la piscina per detectar possibles fuites i reduir els costos de la teva factura.

Més informació

Si teniu dubtes o voleu més informació podeu consultar l'apartat Preguntes frequents del Portal de la sequera de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA).

Què significa l'aigua per tu? Portal de recursos virtuals

Visor de la sequera

 

Darrera actualització: 22.03.2023 | 13:02
Darrera actualització: 22.03.2023 | 13:02