Al principi els veïns ens van rebre amb recel, ara ens feliciten

Dilluns, 1 de gener de 2018 a les 00:00

José Antonio García (JAG) és el cap de Policia Local de Martorelles i Roger Sales (RS) el cap de l’ABP de Mossos d’Esquadra de Mollet.

Ha passat just un any des de la signatura del conveni entre Martorelles i Montmeló per a la prestació del servei de policia. Com valora aquest primer any?

José Antonio Gª (JAG): En un principi positivament perquè   ens trobem amb un municipi on la policia local no existia. Al principi els ciutadans ens veien amb un cert recel però la veritat que últimament estem essent felicitats pels mateixos veïns. 

Com és la coordinació que es fa amb l’ABP de Mollet dels Mossos d’Esquadra? 

Roger Sales (RS):  Ha estat un canvi radical. Mossos de Mollet fa molts anys que treballa amb policia de Montmeló i el millor que podia passar a Martorelles és que aquest cos  prestés el servei aquí. Pel que fa la coordinació, tenim reunions mensuals amb comandaments, serveis conjunts planificats, intercanvi de novetats diàries i sempre que hi ha un petit indicador a les dades estadístiques automàticament s’activa la coordinació operativa per solucionar el problema.

"El millor que podia passar a Martorelles és que el cos de Policia de Montmeló presti el servei aquí"

Com funciona aquesta coordinació operativa al rebre un avís?

RS: Primer de tot ens intercanviem novetats diàriament, per tant sabem el que fan ells i ells saben el que fem nosaltres. Allà ja surten les accions que fem en referència a una determinada actuació. Després,  a les reunions mensuals tractem les denúncies que cadascú de nosaltres ha introduït a la base de dades compartida. Aquesta base de dades ens permet elaborar un estudi per tal de treballar en les diferents problemàtiques. 

Com s’està plantejant la taula de convivència i seguretat amb els veïns?

RS: Aquest dijous 27 de gener tindrem la primera trobada amb representants veïnals. El que sí que puc parlar és de la meva experiència en aquest tipus de taules a altres municipis com Rubí, Sant Cugat o Mollet que han donat un resultat extraordinari.

Per què?

RS: Perquè fem partícips a la població de la seguretat ciutadana. Es converteixen en els nostres ulls al territori, i a més a més ens permeten interactuar amb ells i, a vegades, rebaixar les especulacions i rumors que circulen per les xarxes.

"La ciutadania es converteix en els nostres ulls al territori"

Com es poden prevenir els robatoris?

RS: Hi ha dos grans camps a banda de la feina que pugui fer la policia. Un són els hàbits, i l’altre mesures físiques de seguretat. Sobre els hàbits, intentar per tots els mitjans que quan tenim una marxa prolongada del domicili no quedi constància que hem marxat. Per tant, parlar amb algú de confiança per a que ho faci. I pel que fa les mesures físiques de seguretat, posar reixes, tenir portes blindades, eliminar portes i finestres corredisses... depenent de la capacitat econòmica de cadascú. Amb aquestes mesures no estem eliminant la possibilitat de robatori però estem reduint-ne la probabilitat.

JAG: El que és important és el tema del descuit. Som animals de costum, és a dir, marxem i no tenim en compte que totes les portes i finestres estiguin ben tancades. De fet, hem hagut d’avisar algun dia de que un veí s’havia deixat la porta del garatge oberta. És normal perquè és un poble petit. 

Quina opinió copseu de la ciutadania en aquest darrer any?

JAG: Com a tots els municipis, la persona honrada que no li agrada ni molestar ni que la molestin ens ha rebut amb els braços oberts. 

"La persona honrada que no li agrada molestar ni que la molestin ens ha rebut amb els braços oberts"

Amb quins conflictes us trobeu en el dia a dia?

JAG: Com a un municipi normal. Pots trobar-te amb el típic veí que et truca perquè el veí de dalt està fent massa soroll,  un comerciant que ha vist gent una mica estranya en un establiment, un accident de circulació o una baralla... 

RS: Estem parlant d’una població petita i que no es troba en un lloc de passada. Per tant, l’impacte delinqüencial és petit, passen coses com a tot arreu però la majoria són problemes de convivència.

Martorelles és un poble segur?

Tots dos: Sí. 

Cal un cos propi de policia?

RS: Sí, a la vista estan els resultats. 

JAG: Sí. Martorelles ha tastat un pastís i li ha agradat. Si li treus aquest pastís hi haurà problemes. Els ciutadans ens acostumem a allò bo sempre molt ràpid i s’està donant un servei bo. Els ciutadans s’han acostumat a que si hi ha un problema ens truquen i els hi donem resposta. Això sí, Montmeló no pot estar tota la vida prestant el servei perquè els agents estan en comissió de servei, no podem crear places en propietat. Crec que l’Ajuntament de Martorelles, que ho està estudiant, ha de crear el seu propi cos de policia si vol seguir amb el servei que actualment es presta. 

Darrera actualització: 14.01.2019 | 13:32