Diumenge toca endarrerir els rellotges

Divendres, 23 d'octubre de 2020 a les 00:00
  • Arriba el canvi d’hora d’hivern, a les tres de la matinada seran les dues

La matinada del proper diumenge, 25 d’octubre, els rellotges s’hauran d’endarrerir una hora: a les tres de la matinada seran les dues. Dormirem, per tant, una hora més. L’objectiu del canvi és l’adaptació dels horaris a la llum del dia: així s’aprofita al màxim el sol com a font lumínica.

La mesura té l’origen l’any 1974, quan l’encariment del petroli va generar la necessitat de reduir el consum d’energia i es va optar per avançar els rellotges una hora els mesos d’estiu per aprofitar les hores de sol al matí i reduir així la despesa energètica associada a l’ús de llum artificial.

És una bona mesura d’estalvi?

L’endarreriment del rellotge a l’hivern permet tenir llum natural a primera hora del matí, que és quan es produeixen la majoria de desplaçaments. Però l’estalvi es genera, bàsicament, durant el canvi a l’horari d’estiu. Tot i això, diversos estudis apunten que l’estalvi real en la factura de la llum es situa només entorn els 6 euros l’any.

La nit de dissabte a diumenge toca canviar d'hora ⏰ i entrar en l'horari d'hivern. A les 3h de la matinada seran les 2h. Dormirem, per tant, una hora més 😴.

Reforma horària

El Consell Assessor per a la Reforma Horària recomana mantenir l’horari d’hivern tot l’any, perquè és el que s’adapta millor a la llum solar i al ritme d’activitat majoritari dels catalans.

Aquesta setmana es va aprovar el Pla Viure Millor, pioner a promoure polítiques del temps i de reforma horària. Es vehicula a través de tres objectius:

  • Models de gestió del temps més eficients i que millorin la productivitat.
  • Horaris més racionals i flexibles que facilitin una conciliació corresponsable.
  • Hàbits saludables que millorin el benestar i la qualitat de vida.

Més informació de la Reforma horària

Darrera actualització: 23.10.2020 | 09:23