El Pla d’Obertura no supera el tram 1 després dels primers quinze dies

Dilluns, 7 de desembre de 2020 a les 00:00
  • Bars, restaurants i centres d’estètica del municipi obren després del segon tancament per la pandèmia de la Covid.

Des del passat 23 de novembre que es va iniciar l’obertura progressiva d’algunes activitats a tot Catalunya afectades per la Covid-19.

En un principi, el pla d’obertura serà gradual i està dividit en 4 trams de 15 dies si l’evolució de la pandèmia ho permet. De fet, el passat 7 de desembre no es va poder passar al tram 2 pels indicadors de l’evolució de la pandèmia.

En aquest primer tram han obert establiments que portaven més d’un mes tancats com per exemple, els 16 bars i restaurants del poble: “Això ha estat la ‘puntilla’. Havíem agafat ànims després del primer tancament i això et remata i et deixa sense forces” explica l’amo del Bar Malaka, Juan Maria Ruiz. Per a ell, després de la primer tancament, al mes de maig, la gent tenia més ganes de consumir: “Ara sembla que li costa més. El fred també hi té a veure suposo, he demanat posar una carpa però no he tingut resposta” explica Ruiz que veu “bé” que l’ajuntament ajudi subvencionant el lloguer o l’IBI dels comerços i autònoms afectats per la crisi. 

Pel responsable del Bar Martucity, José Martínez, la situació és molt semblant: “Aquest any ja sabem que és així, a seguir tirant d’estalvis perquè deixes de guanyar diners i no reps ajuts” explica. El restaurador assegura que la gent torna amb ganes després del tancament: “però tenim moltes restriccions. Fa fred i l’aforament del 30% a l’interior em deixa una capacitat màxima de 13 persones”. Martínez valora positivament els ajuts de l’ajuntament al lloguer però reclama més d’altres administracions: “Si s’ha de tancar perquè la situació és dolenta, som els primers que ho entenem i tanquem els cops que faci falta, ara bé, si tanquem hem de rebre ajuts. A sobre, ens han apujat la quota d’autònoms”. 

Un altre tipus d’establiment afectat per la crisi sanitària són els centres d’estètica que han hagut de tancara també més d’un mes: “Econòmicament molt malament i també a nivell de servei” explica l’encarregada d’Alicia Beauty Experience, Elena León: “Deixes tractaments a mitges, has de començar el tractament de nou… i a la clientela li costa una mica tornar després a l’obertura. És veritat que en aquesta segona obertura li ha costat menys que després del primer tancament. No hi ha tanta por”.

León assegura que necessites 15 dies per tornar a activar el negoci després del tancament: “Hem estat tres mesos tancades aquest any, si li sumes aquests 15 dies més, són quatre mesos sense facturar, això sí, pagant els impostos com sempre” es queixa. Pel que fa els ajuts municipals, es mostra agraïda amb l’ajuntament: “Per a mi ha estat la única ajuda que he tingut en tot aquest temps” rebla.

El Centre d’estètica Adela es troba en una situació similar: “Molt malament, la campanya prèvia al Nadal ha anat tota enlaire, el que no has fet no ho recuperes” explica la mestressa Adela Meroño referint-se a tractaments i packs especials que s’han quedat a mitges pel tancament. Meroño no és gaire optimista per la campanya de Nadal: “Com que la gent no es reunirà tant, no anirà a sopar fora, etc... es redueix molt el volum de feina per aquestes dates” pronostica i apunta que li sembla “una molt bona iniciativa l’ajut la lloguer de l’ajuntament”.

Els  clubs esportius també reprenen l'activitat

Un altre sector que ha vist tallada la seva activitat durant un mes per les restriccions és l’esport federat. La UE Bàsquet Martorelles és una de les entitats més grans del poble: “La tornada està sent complicada. Sobretot el quadrar horaris afectats pel toc de queda dels equips més grans. Uns quants junior i uns quants sènior van a entrenar pel matí algun dia per aquest motiu” detalla el president de l’entitat, Albert Nogueres que assegura que els infants “tenien ganes de tornar, tenim la sort que molts equips de la base són d’un o dos grups bombolla màxim”.  La competició del sènior està previst que comenci el 17 de gener i la de la resta el 24.

L’altre gran club del poble, el CF Martorelles, també està patint el maldecap dels horaris: “Hem hagut de moure entrenaments del divendres a altres dies de la setmana pel tema del confinament de cap de setmana perquè no tots els nens són de Martorelles” explica el seu màxim responsable, Carles Sig, que recorda que el club ja s’havia  adaptat abans a l’horari de toc de queda, aglutinant tots els entrenaments de 17:30 a 21h.. 
En principi, els amaters comencen la competició el dia 10 i la resta el 17 de gener. 
 

Darrera actualització: 10.12.2020 | 11:44