Els casos de violència masclista a Martorelles tenen un cost mitjà anual de 132.507,60€

Dilluns, 15 de novembre de 2021 a les 00:00
  • El col·lectiu Flora Tristán posa en relleu aquesta dada de l’estudi sobre l’impacte de les violències de gènere elaborat pel Ministeri.

El col·lectiu Flora Tristan, un grup de professionals interdisciplinar que comparteix coneixements i bones pràctiques per sensibilitzar i prevenir els diferents tipus de violències familiars existents, ha publicat els treballs basats en l’estudi fet pel Ministerio de la Presidencia, Relaciones con las Cortes e Igualdad El impacto de la violencia de género en España: una valoración de sus costes.

Segons aquest estudi, el cost mitjà de les violències masclistes al municipi de Martorelles l’any és de 132.507,60€ . Aquest posa en relleu com la violència contra les dones, a banda de les conseqüències directes que comporta per a elles i els seus éssers estimats (fills i filles, mare, pare, amistats, etc.), comporta conseqüències per a tota la societat. 

Aquesta investigació ha permès quantificar els recursos econòmics que es drenen del conjunt de la societat i estimar els guanys potencials que es derivarien d’una reducció significativa dels nivells de violència de gènere. 

En l’estudi s’estimen els costos directes i indirectes tangibles com ara l’índex d’atur o inactivitat de les dones que han patit violència i no poden fer una vida laboral normal. O el cost dels tractaments que necessiten les dones que han estat violades o han patit maltractaments (psicològic, mèdics, farmacològic). O els costos legals (policials, judicials o penitenciaris) que comporten les investigacions i les penes per a aquests delictes. I també els costos que són els més difícils de calcular, tenint en compte el dolor, el patiment o la pèrdua de productivitat de les dones assassinades i del suïcidi dels agressors.

Aquest cost es assumit en part per les diferents administracions implicades (justícia, penal, salut, serveis socials, serveis d’ocupació, etc.) però també del sector privat amb la pèrdua de talent o la perdua productivitat per part de les dones que han patit violència.

Pel que fa les dades de la comarca del Vallès Oriental, el cost pels casos de violència masclista al territori és de 11.306.008,80€ l’any. A la província de Barcelona la xifra és de 156.341.304€ i a Catalunya, de 212 milions d’euros.

Per últim, el col·lectiu convida a reflexionar a la ciutadania: “Quantes millores podríem fer en les nostres ciutats si eradiquéssim la violència en l’àmbit de la parella? Enlloc de despeses judicials, inversió en educació; enlloc dels elevadíssims costos de presó pels agressors, millora d’infraestructures. I així fins a milions d’euros”, explica la membre del col·lectiu encarregada de treballar les dades i elaborar l’estudi, Mireia Fontanet Viladot.  

Darrera actualització: 15.11.2021 | 11:07

Imatges