Les nevades previstes per dissabte 9 de gener fan activar la fase d'alerta del Neucat

Divendres, 8 de gener de 2021 a les 15:00
  • A partir de mitjanit podrà nevar de forma generalitzada a qualsevol punt de tota Catalunya amb gran variabilitat de la cota de neu.

El Pla especial d’emergències per nevades a Catalunya (NEUCAT) es troba en fase d'ALERTA donada la previsió meteorològica de nevades generalitzades a la major part del

El Servei Meteorològic de Catalunya informa de la previsió de nevades que començaran per l'extrem sud de Tarragona i s'estendran per tota la demarcació tarragonina de forma extensa durant el vespre. A partir de mitjanit podrà nevar de forma generalitzada a qualsevol punt de tota Catalunya amb gran variabilitat de la cota de neu.

Es pot superar el llindar representatiu d'un gruix de més de 20 cm a cotes superiors a 600 metres. A partir de mig matí de dissabte 9 de gener, la cota tendirà apujar tot i que a l'Interior i terç sud del país es mantindrà molt baixa. A punts del prelitoral sud, serralada Transversal, Pirineu i Prepirineu Oriental per sobre dels 800 metres es podran superar els 30 cm de neu.

En la majoria de sectors la neu serà humida i caurà localment amb intensitat moderada.

Diumenge la distribució geogràfica de la nevada serà en els extrems sud-est i nord d'est del principat fins al vespre amb uns possibles gruixos de 5 cm en cotes al voltant de 400 metres, localment per sota d'aquesta cota. Les comarques més afectades seran en l'extrem sud Montsià, Baix Ebre i Terra Alta i al nord les comarques Ripollès, Osona, Garrotxa i Alt Empordà remarcant en aquesta darrera la incidència a La Jonquera i l'AP-7.

 

Restriccions de trànsit:

Ha quedat restringida la circulació de vehicles pesants de més de 7,5 tones des d’avui a les 19 hores fins dilluns, 11 de gener, a les 6 hores. Per a conductors de vehicles pesants. Més informació

Es recomana limitar la mobilitat i no acostar-se a les zones afectades per nevades. En cas de necessitat de desplaçament, cal recordar l'ús de les cadenes. Es demana especial precaució per la possibilitat de gelades amb el consegüent risc per la circulació viària.

Actuacions a fer, els consells i les recomanacionsConsells per a transportistes

Tenint en compte la situació meteorològica, es demana al sector del transport que consulteu l’evolució de les previsions meteorològiques per planificar l’itinerari, i que estigueu contínuament informats de les restriccions a camions que es puguin produir, a través de la web d’incidències viàries del Servei Català de Trànsit.

En cas de neu o gel damunt la calçada en qualsevol fase d’activació del pla NEUCAT, els vehicles de transport de mercaderies perilloses (ADR) de més de 7.500 kg de MMA o MMC de les classes 1 (explosius) i 3 (inflamables), no poden circular i hauran d'estacionar de forma segura fora de la via, fins que es garanteixi la seguretat de la circulació després de l’actuació dels serveis de manteniment i conservació de les carreteres.

Per a conductors de vehicles pesants podeu consultar la informació específica

 

El VENTCAT, en fase d'alerta

En base a les previsions meteorològiques emeses pel Servei Meteorològic de Catalunya i per les afectacions que es preveu que se'n poden derivar, s'ha activat el Pla especial d'emergències per risc de vent a Catalunya (VENTCAT) en fase d'ALERTA.

Demà dissabte, bufarà fort vent de component est, amb ratxes que poden arribar a 20 m/s a la zona litoral central, des de la comarca de la Selva fins al Baix Camp i estenent-se cap a la Catalunya Central. La distribució geogràfica del fenomen dins de la zona avisada serà extensa. L'afectació pot continuar probablement fins diumenge.


Actuacions a fer, els consells i les recomanacions

Més informació:

- Predicció i SMP
- Predicció municipal
- Incidències viàries
- Mobilitat
- Consells d'autoprotecció per a la població


Consulta els valors dels llindars per a cadascuna de les comarques 

Darrera actualització: 08.01.2021 | 15:53

Imatges

Mapa perill per neu Ventcat en alerta mapa perill per vent 8 de gener