Martorelles aprova les ordenances fiscals per a l’any 2023

Dimarts, 25 d'octubre de 2022 a les 10:00
  • La revisió del coeficient de situació de l'IAE; i l'increment de 5€ en el rebut dels residus, principals modificacions.

El ple de l’Ajuntament de Martorelles celebrat el passat 24 d’octubre, en sessió extraordinària, va aprovar les Ordenances fiscals reguladores dels tributs municipals per a l'exercici 2023. El punt va ser aprovat amb els set vots a favor de l’equip de govern (ERC), els dos vots en contra de Martorelles En Comú Podem (MECP) i Units per Martorelles (UxM); i les dues abstencions del Partit dels Socialistes de Catalunya – Més Acció per Martorelles (PSC-MAPM).

El regidor d’Economia, Joan Marc Flores, va començar la seva exposició explicant l'estructura de l’Impost sobre Activitats Econòmiques (IAE) formada per tres variables (tarifa, coeficient de ponderació i coeficient de situació) i va afegir que els ajuntaments només tenen capacitat d'establir el coeficient de situació.

La proposta va ser revisar el coeficient dels carrers de primera categoria del 3,31 al 3,55 i pels carrers de categoria inferior del 2,46 al 2,66: “Difícil quantificar l’impacte per la diversitat d’empreses que tenim al polígon però calculem un augment d’ingressos de 39.865 euros” explicava Flores que apuntava que aquest augment “no afecta al petit comerç, ni a les empreses que facturen menys d'un milió d'euros, ni a les societats que portin menys de dos anys al polígon”.

Pel que fa la Taxa de gestió de residus, Flores va avançar als presents que aquest mateix dilluns el Consorci per a la gestió dels residus del Vallès Oriental acabava d’aprovar els preus de 2023: “Cal tenir en compte que pel Consorci ha augmentat el preu del gasoil, el cost de l’energia s’ha multiplicat per tres, un 20% d’augment en el preu de les assegurances i una disminució del 40% en el retorn del reciclatge del paper i cartró” exposava el titular d’Economia.

Amb aquest context, Flores va fixar la despesa prevista per 2023 en  629.740€, 12.590€ més respecte la despesa pressupostada per 2022: "Des del Consorci s'ha fet un esforç amb càrrec al romanent d’altres anys per esmorteir l'impacte de tots els increments” apuntava Flores.

Per un habitatge de Martorelles on viu una persona, l’augment de la taxa suposa 4,79€ anuals; i per un habitatge on viuen set persones, l’augment és de 3€ aproximadament. Amb aquestes xifres, la cobertura del servei està en un 79% a Martorelles: “Aquí portem anys fent la feina i estem molt a prop de cumplir amb l’objectiu de la Unió Europea que fixa el rati de cobertura del servei al 100% pel 2025” afegia el regidor que titllava d’”excel·lents” les dades de Martorelles.

L’Ajuntament manté les bonificacions per aquesta taxa per renda familiar de l’habitatge i també les bonificacions per anar a la deixalleria, participar a jornades mediambientals i utilizar el servei de recollida de mobles.

Augment en les taxes de casament, oposicions i llicències d’activitats

Aquesta modificació de les ordenances fiscals 2023 també contempla pujades a la Taxa de celebració de casaments civils: “S’han quadruplicat el número de casaments, n’estem fent una mitjana de cinc al mes i pugem la taxa per a regular el preu i bonificar-la per la ciutadania de Martorelles” explicava l’alcalde Marc Candela.

Així, casar-se a l’Ajuntament tindrà un cost de 155€ si cap de les dues persones és de Martorelles i será gratuït si una de les dues persones és del poble. Per casar-se al Celler de Carrencà, les persones de fora hauran de pagar 200€; i si un dels dos és de Martorelles, tindrà un cost de 100€. Per a certificar que són del poble hauran de portar empadronats sis mesos mínim.

També augmenta la taxa per a la presentació de proves selectives a l’Ajuntament; i les llicències de noves activitats. Aquestes últimes contemplen diferents bonificacions.

Darrera actualització: 25.10.2022 | 14:16

Imatges