Martorelles aprova una moció per a demanar que l'IVA de les perruqueries i centres d'estètica passi del 21% al 10%

Dimecres, 18 de novembre de 2020 a les 00:00
  • La proposta demana també que el sector torni a estar inclòs en els ERTOs i que Sanitat consideri ambdós tipus d’establiments per igual a l’hora de decretar restriccions.

El ple de l’Ajuntament de Martorelles, en sessió ordinària celebrada el passat 16 de novembre va aprovar unànimement una moció per a demanar que les perruqueries i els centres d’estètica passin del 21% al 10% de l’IVA.

La proposta, a iniciativa de l’equip de govern, insta també al Ministeri d’Hisenda que el sector de la perruqueria i la bellesa i estètica torni a estar inclòs en els ERTOs que gaudeixen d’exempcions a les cotitzacions socials dels treballadors. Per últim, insta al Ministeri de Sanitat a considerar que les mesures que es decretin per a perruqueries siguin les mateixes que es decretin per als centres d’estètica i bellesa.

La moció també exposa que “considerar els centres de bellesa i estètica en la mateixa qualificació que les perruqueries, així com rebaixar el gravamen al tipus reduït, seria una eina clau per a mantenir la viabilitat d’aquests negocis”.

 

Text de la moció:

MOCIÓ PER A DEMANAR QUE LES PERRUQUERIES I ELS CENTRES D’ESTÈTICA PASSIN DEL 21% AL 10% DE L’IVA

La situació sanitària està transferint una tensió molt forta a molts autònoms, establiments, comerços i negocis. Tot i ser prioritàries les mesures de salut comunitària per tal de frenar la propagació de la COVID-19, aquestes mesures estan tenint un greu impacte sobre la viabilitat i pervivència de molts negocis. El sector de la hostaleria i la restauració, el turisme, el transport, el comerç amb mesures de limitació d’aforament i, en un nivell alt d’afectació, el sector de les perruqueries i els centres d’estètica, són alguns dels principals àmbits perjudicats. N’hi ha molts d’altres.

El passat 16 d’octubre, la Generalitat de Catalunya decreta un seguit de mesures davant de l’augment de contagis de COVID-19. Entre aquestes, al tancament de restaurants i bars, s’hi afegeix el tancament d’establiments que, pel servei que ofereixen, existeix un contacte físic. S’entén per aquest tipus de negocis, els centres de bellesa, massatges, estètica... exceptuant i mantenint fora d’aquesta restricció les perruqueries per considerar que són serveis essencials per a la ciutadania.

Abans, l’any 2012, l’IVA del sector de la perruqueria i de l’estètica va passar del tipus reduït (en aquells moments, el 8%) al tipus general (que coincidia amb un canvi del 18 al 21%). S’entén que l’aplicació del tipus reduït ha de gravar serveis o béns essencials, recaient en els de primera necessitat el tipus súperreduït.

A mitjans del 2018, tots els serveis que havien augmentat l’IVA 6 anys abans, recuperaven el tipus reduït (cinemes, discoteques, funeràries, floristeries...); tots menys les perruqueries.

Tornant a l’actual escenari de crisi sanitària, el passat 14 de març de 2020, a les poques hores de la publicació del Reial Decret sobre l’estat d’alarma, es decideix mantenir obertes les perruqueries per considerar-les serveis essencials. Davant del rebombori i malestar del sector, per la inseguretat i desprotecció davant un virus nou i virulent, el govern de l’Estat corregeix el punt 10.1 del RD per a reduir l’activitat professional dels perruquers i perruqueres al servei a domicili (a la pràctica, només ho va fer el 0,97%, aproximadament).

El sector de la perruqueria i el de la bellesa i l’estètica, estan tornant a ser colpejats amb especial força amb les noves mesures d’octubre. S’està restringint, limitant i condicionant molt la seva activitat. Estan entre una consideració de servei essencial per part de les autoritats sanitàries i una taxació d’un IVA general del 21%, imposat per a béns i serveis de luxe o no essencials.

Des del sector s’estima que les perruqueries i els centres d’estètica poden perdre més d’11.000 llocs de treball i un 50% dels centres actualment actius en els propers 6 mesos a Catalunya. Des del sector, a més, consideren que el factor de gravar els seus serveis amb el tipus general, és un element que agreuja la situació i dificulta una recuperació a curt i mig termini.

En els darrers mesos, un 68% dels establiments han presentat ERTOs i prop del 80% necessitarà d’ajuts per part de les administracions per a tornar a obrir les portes. És un sector principalment autònom, majoritàriament femení i amb una inserció amb un percentatge alt de persones joves.

Considerar els centres de bellesa i estètica en la mateixa qualificació que les perruqueries, així com rebaixar el gravamen al tipus reduït, seria una eina clau per a mantenir la viabilitat d’aquests negocis.

Per tots aquests motius que s’han exposat, es proposa al Ple de l’Ajuntament  l’adopció dels següents ACORDS:

 

PRIMER. DEMANAR al Ministerio de Hacienda que consideri el pas del 21 al 10% de l’IVA en els serveis de perruqueria, bellesa i estètica.

SEGON. INSTAR al Ministerio de Hacienda que el sector de la perruqueria i la bellesa i estètica torni a estar inclòs en els ERTOs que gaudeixen d’exempcions a les cotitzacions socials dels treballadors i treballadores.

TERCER. INSTAR al Ministerio de Sanidad a considerar que les mesures que es decretin per a perruqueries siguin les mateixes que es decretin per als centres d’estètica i bellesa.

QUART. TRASLLADAR aquests acords presos pel ple de l’Ajuntament de Martorelles als Ministeris d’Hisenda i Sanitat del Govern de l’Estat.

Martorelles, a data de la signatura electrònica.

Darrera actualització: 19.11.2020 | 12:14