Martorelles recull més de 10 tones de roba usada en el primer semestre de 2022

Dilluns, 25 de juliol de 2022 a les 00:00
  • El 90% de la roba usada recuperada té una segona vida via reutilització i reciclatge.

La recollida selectiva i la gestió del residu tèxtil han permès recuperar més de 10 tones a Martorelles durant el primer semestre d’enguany per part d’Humana Fundación Pueblo para Pueblo, l’equivalent a 41.800 peces de roba. El 90% tindran una segona vida gràcies a la reutilització i el reciclatge, dos elements claus per a l’economia circular i la creació i manteniment de llocs de treball de qualitat (ocupació verda). A més, aquesta gestió del residu tèxtil hi ha evitat l’emissió de 63 tones de CO2. 

L’entitat sense ànim de lucre n’hi ha recuperat 10.333 kg de gener a juny. El residu tèxtil (la roba, el calçat, els complements i el tèxtil de la llar que ja no s’utilitzen) es diposita en els contenidors de fàcil accés, que es buiden periòdicament per a garantir-ne un bon servei.

Les 41.800 peces de roba recuperades es classifiquen a la planta de preparació per a la reutilització que Humana té a l’Ametlla del Vallès. “El primer objectiu sempre és la reutilització perquè la peça més sostenible és la que ja s’ha fabricat i no té més costos ni impacte de producció; després, el reciclatge; per últim, quan no hi queda més remei, la valorització energètica o enviar-lo a l’abocador”, afirma Rafael Mas, director de Projectes i Relacions Externes d’Humana.

“Agraïm de tot cor les donacions de la ciutadania, tanmateix encara queda molt camí per a recórrer”, afegeix Rafael Mas. A Catalunya, cada persona consumeix anualment entre 21,5 i 26 kg de roba, però només es recull selectivament el 12% dels residus tèxtils, un total de 140.000 tones/any, que van a parar als abocadors, o bé s’incineren. Aquests residus s’han convertit en un problema global: en els darrers 15 anys s’ha duplicat el nombre de peces venudes a tot el món, mentre que la seva vida útil s’ha reduït prop d’un 20%.

“La recollida selectiva de roba té un gran potencial per a garantir-ne una segona vida: gairebé el 60% se’n pot reutilitzar i el 32%, reciclar. Per això és important que es dipositi en un contenidor de roba, perquè gairebé el 90% del residu tèxtil no acaba en el punt de recollida adequat sinó a la brossa”, asseguren des d’Humana.

Pacte per a la Moda Circular i futur llei catalana de residus

Recentment s’ha presentat el Pacte per a la Moda Circular, un acord signat per 55 empreses i entitats per afavorir una transformació del sector del tèxtil. Entre els compromisos adquirits destaquen els de reduir entre un 5 i un 10% la generació de residus tèxtils; assolir entre el 25 i el 30% en la recollida selectiva d’aquesta fracció l’any 2024; i incrementar el percentatge de valorització material de la part recollida selectivament. En concret, entre el 55 i el 60% s’haurà de destinar a la preparació per a la reutilització i, entre el 40 i el 50%, al reciclatge dels residus tèxtils.

D’altra banda, el Govern treball en l’avantprojecte de llei de prevenció i gestió dels residus i d’ús eficient dels recursos de Catalunya, que inclou objectius i mesures concrets per als residus tèxtils: per a l'any 2025, planteja una reducció a tot el país del 10% d’aquests residus, respecte al generat al 2019, i d’un 25% per al 2030. Per aconseguir-ho, es plantegen mesures per fomentar la recollida selectiva i la seva reutilització, com ara l’obligació d’incorporar un lineal, o còrner, de tèxtil de segona mà en superfícies comercials superiors als 1.200 metres quadrats.

Beneficis ambientals i socials

La reutilització del tèxtil contribueix a lluita contra el canvi climàtic: per cada kg de roba recuperada (i que no acaba en un abocador per a ser incinerat) s’hi evita l’emissió de 6,1 kg de CO2, segons un estudi de la Federació Humana People to People. Les més de 10 tones recuperades a Martorelles per Humana hi han evitat l’emissió de 63 tones de CO2.

La destinació de la roba usada

La principal destinació de la roba dipositada en els contenidors és la planta de preparació per a la reutilització que Humana té a l’Ametlla del Vallès (Vallès Oriental) i una petita part es ven a empreses de reutilització i reciclatge. La destinació de les peces tractades és:

  • El 59% es destina a la reutilització: el 17% mitjançant les botigues de moda sostenible d’Humana i el 42% s'exporta, principalment a l’Àfrica per a comercialitzar-la, fer accessible la roba als països menys desenvolupats i generar-hi recursos per a la cooperació al desenvolupament.
  • El 32% es troba en un estat que no en permet la reutilització i es ven a empreses de reciclatge per a què elaborin altres productes (mantes, aïllants o draps per a la indústria d'automoció).
  • El 2% són residus impropis (plàstics, cartrons, altres) que es posa en mans de gestors autoritzats corresponents.
  • L’1% són residus que es destinen a valorització energètica.
  • El 6% no es pot reutilitzar ni reciclar ni valoritzar energèticament i s'envia a un centre de tractament de residus per a disposició final.
Darrera actualització: 26.08.2022 | 13:30