Primera reunió entre ajuntament, comitè d'empresa i departament de Treball pel trasllat d'Amazon

Dimarts, 17 de gener de 2023 a les 12:00
  • Aquest dijous 19 de gener el comitè tindrà la primera reunió amb  l’empresa.

Aquest dimarts 17 de gener de 2023 el Celler de Carrencà ha acollit la primera trobada entre l’ajuntament, el Departament de Treball i el comitè de treballadors del centre d’Amazon de Martorelles per coordinar una estratègia conjunta davant la notícia de trasllat de la planta a Saragossa.

La reunió ha comptat amb l’alcalde Marc Candela, el regidor de Treball, Joan Marc Flores, el Secretari de Treball del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya, Enric Vinaixa, el director del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC), Juan José Torres, les regidores de l'oposició Mª del Carmen Villarazo (PSC) i Mònica Utrilla (MECP) i una quinzena de treballadors amb la presidenta del comitè, Esther Rodríguez, al capdavant.

Una reunió que ha servit per començar a materialitzar les bases sobre les que treballaran per a coordinar el seguiment de la situació: “La principal preocupació de l’Ajuntament és saber què passa amb aquestes més de 700 persones que es quedaran sense feina si no marxen a Saragossa” ha explicat l’alcalde Marc Candela que ha afegit que “estarem amatents i si el sindicat necessita espais per fer les seves mobilitzacions, els hi disposarem”.  Una mostra és l’assemblea de treballadors que el comitè convoca per aquest diumenge al pavelló d’esports, cedit per l’ajuntament.

Candela ha avançat també que s’ha establert una sèrie de reunions d’ara en endavant per fer aquest seguiment també amb els ajuntaments dels municipis afectats: “Estem parlant d’una gran dispersió de treballadors amb més de 80 municipis afectats. D'aquests, som uns 15 o 20 que tenim bastants treballadors”.

En aquest sentit, el batlle ha destacat la presència del director del SOC a la reunió: “El SOC serà peça fonamental per començar a treballar en la recol·locació d’aquests treballadors”. Aquest dijous 19 de gener el comitè tindrà la primera reunió amb  l’empresa i serà aleshores quan les condicions del trasllat es posin sobre la taula: “Nosaltres com Ajuntament de Martorelles creiem que és un tancament encobert disfressat de trasllat” ha clos Candela.

Per la seva part, el Secretari de Treball Enric Vinaixa ha assegurat que el Departament ha començat a activar les eines que té disponibles per aquesta situació que consta, diu, de tres etapes.

La primera és una fase legal  amb la valoració que han de fer les parts i, si no hi estan d’acord, utilitzar els instruments legals que posa a disposició la Generalitat com pot ser una denúncia a Inspecció de Treball: “La normativa laboral, tot i l’última reforma, no acompanya massa perquè l’autoritat laboral de Catalunya pugui incidir-hi. En qualsevol cas, si una de les parts considera que no és el correcte sempre pot recórrer a Inspecció de Treball i en clau d’audiència o de mediació intentar arribar a un acord”. ha declarat Vinaixa.

La segona fase es basa en començar a activar el Servei d’Ocupació de Catalunya pel que fa verificació de perfils, formació i recol·locació dels treballadors que s'activarà en el moment que comencin a tenir informació. I la tercera fase és la reindustrialització de l’espai: “Treballar perquè aquest buit industrial, ara logístic però sempre amb la intenció que sigui industrial, tingui opcions per gernerar ocupació per aquestes i altres persones”.

En aquest sentit, Vinaixa ha ampliat que “quan parlem d’indústria no ens referim a aquelles activitats que treuen fum, la indústria s’ha transformat molt. Ara mateix Amazon és logística amb els components de condicions i de nivell de qualitat dels llocs de treball que té el sector logístic. És innegable que el sector industrial té un valor afegir diferent, molt més tractor i les condicions de treball són millor i així ho diuen els convenis col·lectius. Hem d’apuntar als sectors tractor” ha reblat.

Finalment, la presidenta del comitè del centre de Martorelles, Esther Rodriguez, afirma que lluitaran per unes bones condicions tan sigui de trasllat com de sortida: “Som conscients que Amazon té molts centres oberts i l’única possibilitat que ens donen ara mateix és Saragossa. Però fins  el dia 19 que no tinguem la documentació sobre la taula no podrem avançar més” ha clos. .

 

Darrera actualització: 17.01.2023 | 13:13