Setmana Europea de la Prevenció de Residus

La Setmana Europea de la Prevenció de Residus que té com a objectiu organitzar durant una mateixa setmana i arreu d'Europa, accions de sensibilització sobre la prevenció de residus. Aquesta edició es realitzarà del 21 al 29 de novembre de 2020

Cada edició de la Setmana posa èmfasi en una temàtica específica. Enguany és la dels Residus invsibles, en referència a la gran quantitat de residus generats durant el procés de fabricació dels productes.

Canya al plàstic Martorelles

L'Ajuntament de Martorelles repeteix la iniciativa "Canya al plàstic" impulsada l'any 2019.

L'acció neix per tal de conscienciar la ciutadania sobre la reducció de l’ús del plàstic en la vida diària. L’Ajuntament repartirà a les escoles i als usuaris de les Deixalleria canyetes metàl·liques reutulitzables amb la finalitat d’eradicar les de plàstic. 

Aquest any l'Ajuntament repartirà entre els alumnes de primària 230 canyetes reutilitzables i 224 boc'n'rolls, per tal de minimitzar els residus domèstics. I també es realitzarà un taller sobre el malbaratament alimentari a càrrec de l'equip educatiu d'Espigoladors a l'escola Simeó Rabasa (l'any vinent serà el torn de Les Pruneres).

A l'edició 2019 la setmana posava el focus en l’educació i comunicació en la prevenció de residus, per fomentar un canvi de comportament a l’hora de produir i comprar productes i gestionar aquests residus. L’objectiu era i és prevenir i reduir l’impacte de certs productes de plàstic sobre la salut humana i en el medi ambient, especialment, l’aquàtic. 

Els plàstics d’un sol ús, com plats, coberts, palletes i bastonets per a les orelles estaran prohibits a la UE a partir de 2021. Els productes que hauria de desaparèixer en 2021 són: coberts de plàstic d’un sol ús (Culleres, forquilles, ganivets i escuradents), plats de plàstic d’un sol ús, palletes, bastonets de cotó per a les orelles fabricats en plàstic, palets de plàstic per sostenir globus, i plàstics oxodegradables i contenidors alimentaris i tasses de poliestirè.

Didaltruck a Martorelles

El Didaltruck és un servei mòbil on la ciutadania aprendrà a fer arranjaments tèxtils, transformar peces de roba i upcycling tèxtil. A més, és un punt informatiu per oferir més solucions a l'actual problema tèxtil. 

Consisteix en una unitat mòbil, el material i una costurera a disposició de la ciutadania de forma gratuïta. 

A Martorelles, el Didaltruck ens visitarà el dissabte 12 de desembre de 10 a 13 hores al mercat de Carrencà

Veure el cartell

Vídeo explicatiu

Portal de recursos virtuals

El portal i el conjunt dels recursos és un esforç compartit entre l'Agència de Residus de Catalunya, l'AMB i la Diputació de Barcelona, amb la coordinació de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat. L'objectiu ha estat unir i evitar duplicitats per tal d'oferir a la ciutadania un recull de recursos específicament virtuals.

En total, el portal recull més de 40 recursos entre infografies, vídeos, reptes, webinars i l'estrena d'una websèrie de 9 capítols.  

El portal està plantejat no com un catàleg de recursos sinó com una narració que permet entendre la problemàtica dels residus invisibles i la importància de la prevenció dels residus a mida que anem descobrint el conjunt de recursos (sigui per temes o per tipus d'activitats)

Ves-hi

FTM (Fes-ho tu mateix) una websèrie de 9 capítols per aprendre a reduir els residus.

FTM ("Fes-ho tu mateix") és una acció conjunta de  l'Agència de Residus de Catalunya, l'Àrea d'Acció Climàtica de la Diputació de Barcelona i el programa Millor que Nou de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, coordinats per la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat.

Cada dia de la setmana del 23 al 27 de novembre, a dos quarts d'onze i a les 6 de la tarda, es publicarà un nou capítol. L'estrena en directe pel Youtube comptarà amb xat en directe amb els i les protagonistes, per respondre els vostres dubtes i preguntes. 

Darrera actualització: 09.12.2020 | 13:54
Darrera actualització: 09.12.2020 | 13:54