“Com més riguis i més temps comparteixis amb els teus, més brillaràs”

Dilluns, 12 de desembre de 2022 a les 08:00
  • Els Patges Reials ja ho tenen tot a punt per a la nit de l’any que se’ls gira més feina, la Nit de Reis. Parlem amb l’ajudant de Ses Majestats a Martorelles, la Patgessa Murtra (Orient, fa molts anys). 

Què tal Patgessa, com estàs? Imagino que preparant-te per aquests dies de tanta feina...
Sí, estic molt emocionada i molt nerviosa. He vingut amb ganes i il·lusió de deixar Martorelles llesta perquè vinguin Ses Majestats. Aquest any m’he avançat per visitar els nens i nenes a les escoles i sobretot per deixar-li’s un regalet abans de la pols de lluna. 

Les criatures saben molt bé qui són Melcior, Gaspar i Baltasar, però com és la feina de Patge Reial?
És aquella que no es veu. La producció diguem-ne. Aquella que fa que els tres Reis estiguin bé, que totes les cartes que han de rebre estiguin ben classificades, que no hi hagi cap desajust, preparar bé els camells, les seves pertinences, que tinguin clar el camí, les hores de sortida, la ruta de les cases per on han de passar, ... Moltes coses però sobretot organització. 

Els noms dels infants els hi passes tu?
Ells el saben. Jo miro de recordar-li’s perquè els Reis ja tenen una edat. 

Una de les feines importants que teniu és la de recollir cartes... Els nens i nenes acostumen a ser previsors o us lliuren la carta l’últim dia?
Normalment la lliuren l’últim dia però perquè tenen confiança en nosaltres. Comencen a preparar-ne alguna quan acaba l’escola i ja tenen idees. De fet, a les escoles sempre me’n donen un parell ja. Però no és fins a principis de gener que la porten a la fabriqueta o a la mateixa cavalcada. 

Per als nens i nenes que no ho saben, on us poden trobar?
Els dies 1, 2, 3 i 4 de gener de 16 a 20h a la Fabriqueta de les joguines que estarà instal·lada al Celler de Carrencà. 

Què han de fer els infants de Martorelles perquè la nit de Reis no passeu de llarg i els hi deixeu els regals?
Cada família té les seves tradicions i nosaltres entenem tots els senyals. Que si el got de llet, d’aigua, les galetes, les sabates, nosaltres ho entenem tot. Una miqueta de llum per saber si hi ha gent també ens va bé, però a la vegada no molta. Perquè si en veiem molta vol dir que allà hi ha gent desperta i nosaltres no podem entrar amb molta llum ni molt soroll. Totes aquestes personetes, infants i adults, tindran molta pols de lluna i brillaran tant que sabrem on anar. 

Com s’aconsegueix la pols de lluna?
Quan visito les escoles, que serà els dies 15 i 16 de desembre, la reparteixo per tots els infants. I si no,  a la Fabriqueta també podeu venir a buscar-ne. 

 

"Aquest any hem fet una cançó del Nadal a Martorelles"

 

Hi ha algun nen o nena a qui li hàgiu preparat una bossa de carbó?
Tenim carboners però força desentrenats. No ens agrada aquesta amenaça del carbó. Ens agrada esperar fins l’últim moment per veure què passa. I si algun infant té carbó és perquè hi ha coses a millorar. 

Algun missatge que els teus companys patges i tu vulgueu traslladar als infants de Martorelles?
Els volem dir que es preparin amb temps. Que ara no intentin solucionar el que han fet durant tot l’any, que siguin constants amb la seva actitud, la seva alegria i el seu comportament. I que siguin conseqüents també. 
I sobretot, que gaudeixin molt d’aquestes festes, de la seva gent i que les gaudeixin a Martorelles.

Missatge pels pares i mares també?
És per a tothom. Sempre m’adreço a adults i petits perquè tothom tindrà regals. Els adults també han de ser conseqüents. Hem de tenir respecte per a tothom, escoltar, acceptar, estimar-nos i riure molt. Com més riguis i més temps comparteixis amb la gent que estimes més brillaràs, i millor estaràs.. 

Per què hem d’anar a la Cavalcada de Martorelles?
Perquè aquí hi ha un element molt important que és que a Martorelles hi ha la Patgessa Murtra. És a dir, jo. I només jo us donaré la pols de lluna. 

Aquest any has fet una cançó Patgessa?
Exacte. M’he omplert d’inspiració gràcies a tot l’amor que estem rebent dels infants i hi ha una cançó per ells. Perquè la cantin i la gaudeixin.  És una cançó que es pot enganxar i que la gaudirem tot el Nadal. L’hem preparat durant tot l’any. entre tots els patges reials i n’estem molt orgullosos. Esperem que us agradi. 

Tu que coneixes tan bé Martorelles, quin és el racó més màgic?
Mira, on passen les coses més màgiques és a les escoles. Perquè allà hi ha molta il·lusió i molta veritat. És molt bonic veure com les nenes i els nens et reconeixen i creuen en tu i volen formar part d’aquesta història de Nadal que hem creat totes juntes. 
I un espai molt màgic també és la Masia de Carrencà. Aquest és el cor de Martorelles, on passa tot allò màgic aquests dies de Nadal.  

Cançó de la Patgessa Murtra

Darrera actualització: 12.12.2022 | 14:17

Imatges