“Ens hem de treure del cap el duel comercial entre l’avinguda d’en Piera i el carrer Horta”

Divendres, 8 de juliol de 2022
  • Zaida Moraira (Martorelles, 1982) és la vicepresidenta de la nova Associació de Comerç i Serveis de Martorelles. Parlem amb ella de cap a on ha d’anar el comerç local i quins objectius es marquen a curt termini.   

Per què vas decidir formar part de l’associació?
Perquè són 18 anys ja amb el negoci, sóc de Martorelles de tota la vida i veig el panorama com està. Comerços que tanquen, molts envellits... Quedem pocs i crec que els joves hem de donar un pas endavant i unir forces perquè el comerç local subsisteixi. 

Com s’organitza la nova junta?
Només hem fet tres reunions, encara estem als inicis. Som un equip de persones de diferents àmbits comercials i amb moltes ganes de treballar. Tenim tots una cosa clara. Per més que un lluiti en el seu comerç per renovar constantment necessitem l’espurna del poble. 

Teniu un pla d’accions? Campanyes?
L’estem treballant amb la idea d’atraure gent de fora del municipi perquè tenim una població molt envellida, amb poca mobilitat i la situació econòmica no és favorable per moltes famílies. 

Segons l’enquesta del pla de comerç encarregat per l’ajuntament el 66% de la població consultada creu que compraria més al poble si hi hagués una major oferta comercial. Quin comerç creus que falta al poble?
Bé, qualsevol comerç és benvingut sempre que tingui una bona oferta i servei per a la nostra ciutadania. 

Mira, en el meu cas, fem promocions adaptant-nos a la realitat que tenim. El dia del jubilat és un exemple. També he agafat el relleu de la perruquera del Casal d’Avis i faig serveis a domicilis a la gent gran. Aquestes petites coses les compartim a l’associació i a partir d’aquí treballem en comú. Una de les coses que ens ha deixat la pandèmia és el “delivery” i és un servei que molts comerços estan fent. 

En el cas de l’estètica, la gent jove es mou més i tira més cap a Barcelona. Vas on treballes. Si treballes a Barcelona, a Mollet o a Granollers penses en el que t’és més còmode. Aprofito vaig ara que no tanquen al migdia i tal. No tancar al migdia representa tenir més plantilla de personal, més despesa. Un dels problemes per atraure nous comerços és que els lloguers són molt cars. 

 

"Cada vegada més la gent està acostumada a no moure's de casa i que li portin tot" 

 

El petit comerç i internet són compatibles? 
Sí.

Teniu accions previstes pel que fa el comerç electrònic?
No n’hem parlat encara. Com he dit abans, tenim un comerç envellit. De fet, l’ajuntament ens ha fet alguna formació a través del Consell de Comerç sobre comerç electrònic però hem d’anar pas a pas. 
Està clar que la gent cada vegada està més acostumada a no moure’s de casa i que li portin tot. 

La gent està sensibilitzada amb el petit comerç?
Crec que amb la pandèmia vam recuperar molta clientela que havia marxat però ja no. 

Per què?
No ho sé. Cada client és un món . La gent busca el més còmode: “Ho tinc tot allà”. Ho fem sense adonar-nos-en. 

La pandèmia també et va treure clientela?
Sí, es clar, per la por al contagi. Normal. Una de les coses bones de la pandèmia és que durant el confinament més estricte vaig haver de baixar la persiana i vaig poder gaudir de la meva família. 
En definitiva, la gent no s’atura a pensar en el comerç local perquè bastants problemes tenen en el dia a dia a la seves feines, etc. Per exemple, quant fa que no li demanes sal al teu veí perquè se t’ha acabat?

Mai. És veritat. Per què no ho fem ja?
No ho sé, però abans ho fèiem. Ara anem a la botiga que obre fins tard i hi ha de tot. 

Com es lluita contra les grans superfícies?
És difícil. Tot això ha fet molt mal. Fa molta pena veure un comerciant del teu carrer i et digui: “Mare meva Zaida, avui no he venut gairebé res”. 

Quins són els reptes que té l’associació a curt termini?
Ampliar la nostra clientela, crear i unificar campanyes de promoció del nostre comerç. 

 

"Caldria crear un itinerari comercial que anés des de dalt l'avinguda d'en Piera fins al carrer Horta" 

 

Què li diries a una persona que vol obrir un comerç a Martorelles?
Actualment em costaria molt convèncer la persona, és veritat. 

L’ajuntament ha posat a disposició de l’associació el suport de l’empresa Hidra...
Sí, estem molt agraïts perquè tot el que sigui sumar és benvingut. El mateix els diem a la ciutadania. Si pots fer-te les ungles i comprar el pa a Martorelles, fes-ho. 

En aquest sentit, crec que hauríem de pensar més en global. Crear un itinerari comercial que anés des de dalt l’avinguda d’en Piera fins al carrer Horta. Ens hem de treure del cap això del carrer Horta i l’avinguda d’en Piera. Hem de ser tots un, si no, no arribarem a res. 

Seria ideal allò de fer un passeig al lateral de l’avinguda d’en Piera des de la farmàcia fins a Carrencà i que el recorregut estigués senyalitzat. Per exemple, es podria unificar per la Fira de Nadal. 

Igual que els camins escolars, es podrien crear els camins comercials... 
L’Ajuntament hauria de tenir més en compte els comerços del carrer Horta i el seu entorn. Ens vam quedar sense mercat, és veritat que Carrencà no queda lluny però la gent hi arriba per carretera ja i no entren a dins el poble com abans. Dit això, el feedback que tenim amb el regidor, el Roger, és molt bo. 

Per què comprar a Martorelles?
Pel bon tracte i la qualitat del nostre producte o servei. 

Un lloc preferit del poble?
La Masia de Carrencà. Em porta molts records de la meva infància. La muntanya també, tenim unes rutes increïbles en el nostre entorn. Pujant pel torrent de Can Sunyer hi ha uns ponts, aquells bancs de pedra...

 

 

Darrera actualització: 8.07.2022 | 08:59