Cap a un model més just

Diumenge, 15 de novembre de 2020 a les 00:00

ERC - Novembre 2020

Al darrer ple extraordinari es va aprovar el canvi de model de la taxa de residus. El nou model, a diferència dels anteriors, és progressiu i té en compte tant el nombre de persones empadronades a cada llar com el seu nivell de renda.

Es tracta d’un model més just, tot i que no perfecte, en què es pagarà per generació de residus prenent com a base que els habitatges amb més persones en generen més que els habitatges amb menys persones.

El nou model, a més a més, també incorpora bonificacions per les unitats familiars que acreditin tenir consciència mediambiental a través de l’ús de la deixalleria, el servei de recollida de mobles i trastos vells, la participació en jornades mediambientals locals i la generació de compostatge a casa. Tenim clar que tot i no ser el model ideal, millora substancialment l’anterior model de tarifa plana per tothom, que no tenia en compte ni la renda ni els habitants per llar.

L’any passat, quan vam presentar la taxa de residus pel 2020, l’oposició ens va criticar el no fer-los partícips de les noves xifres i l’augment lineal de la taxa, independentment de la situació econòmica de cada unitat familiar. Ens vam comprometre a solucionar-ho i a fer que no tornés a passar. I així ha estat.

Enguany hi ha hagut reunions amb l’oposició per treballar aquesta ordenança i s’han escoltat i incorporat diverses de les seves aportacions. El resultat ha estat el nou model progressiu aprovat amb el vot favorable de 10 dels 11 regidors i regidores del ple.

Sorprèn, però, que l’únic vot en contra sigui del regidor del partit que portava al seu programa electoral l’aplicació de taxes i impostos progressius, entre els quals el de residus. Sorprèn que el regidor recriminés a l’actual govern no haver buscat cap altre sistema durant el 2020 quan ell, sent regidor de Medi Ambient diversos anys, mai no va proposar cap alternativa a la injusta taxa lineal que Martorelles arrossegava des de feia dècades.

Darrera actualització: 23.11.2020 | 12:21