Ordenances i contradiccions

Dimarts, 8 de novembre de 2022

Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) - Novembre 2022

El darrer ple va aprovar les Ordenances Fiscals per 2023. Les dues forces progressistes de l’oposició, PSC i Comuns, van abstenir-se (PSC) i van votar en contra (Comuns) a la proposta presentada pel Govern. El fet que la proposta incorporés diferents revisions en un únic punt  segurament  no va ajudar a que els dos partits puguessin definir la seva postura però analitzem les dues modificacions principals (ordenança 2 i 6)  i que cadascú tregui les seves conclusions.
La primera és la revisió de la Taxa de Residus. Som a 20,8 punts bàsics de l’equilibri financer del servei. Això vol dir que el que recapta l’Ajuntament amb la taxa de residus cobreix el 79,20% del que costa recollir, transportar i tractar els residus que generem els veïns i veïnes de Martorelles. 

Passa també que l’article 11.3 de la llei espanyola de residus fixa que per l’any 2025 el dèficit ha de ser 0 (despeses=ingressos). Amb la pujada de +/- 5 € hem passat del 76,26% al 79,20%, per tant malgrat l’objectiu (100%) encara és lluny, hi som més a prop. Recordem que tenim tres anys per fer el camí.. Aquest marc que fixa la llei ja podria ser un argument perquè les forces progressistes de l’oposició hi votessin a favor, però no va ser així. El tema és potser encara més greu si tenim en compte que el mateix dilluns el Plenari del Consorci de Gestió de Residus, on hi ha les dues forces progressistes, votava (47 vots i sense cap vot en contra) la proposta de preus públics de 2023 que és evidentment la que fixa la nostra despesa. A la comarca voto una cosa i a Martorelles una altra, tot molt normal... 

Arribats en aquest punt, cal buscar en la segona proposta de modificació d’ordenança fiscal la causa de l’abstenció del PSC i del vot en contra dels Comuns. La segona proposta és revisar el coeficient de situació que serveix per calcular l’IAE del 3,31 al 3,55. Aquest impost el paguen les societats instal•lades al polígon amb xifra de negocis superior al milió d’euros. Vagi per davant que el coeficient de situació que aplica Martorelles a les societats del seu polígon és històricament el més baix de tot el Baix Vallès i que amb la proposta de revisió, ho continua sent. De fons, amb aquesta revisió, el que fa el Govern és demanar a les companyies del nostre polígon un petit esforç per, plegats, afrontar els reptes que se’ns plantegen en el curt i mig termini. Aquesta proposta, la de demanar a les companyies del polígon que donin un cop de mà, algú pot pensar que és una proposta “d’esquerres”, doncs aquesta tampoc va ser aprovada per cap de les dues forces de l’esquerra progressista (ni PSC ni Comuns). 

L’endemà del Ple, i analitzant-lo des d’ERC, mirem d’entendre el sentit d’aquells tres vots, busquem en la coherència, busquem en el discurs, en el projecte, fins i tot busquem en el la política econòmica dels programes. Busquem i al final, res.

Darrera actualització: 8.11.2022 | 09:25