Celebrem els cent números del butlletí municipal El Lledoner

Dijous, 3 de març de 2022 a les 08:25
  • I repassem la història del Butlletí d’informació de l’Ajuntament de Martorelles des del primer mandat democràtic.  

Aquest mes de març de 2022 celebrem la publicació número 100 del Butlletí d’Informació Municipal de l’Ajuntament de Martorelles El Lledoner. Per aquest motiu hem recopilat les 100 portades d’aquests gaiebé 9 anys de la publicació que va començar amb el nom de “Martorelles al dia” i al número 22 va passar a anomenar-se “El Lledoner”. 

Història del butlletí d’informació municipal

Després del franquisme, amb el primer ajuntament democràtic neix el primer butlletí d’informació municipal de Martorelles adreçat a la ciutadania. Des de llavors, a l’Arxiu Municipal els han conservat  gairebé tots.

El primer que trobem és el “Martorelles informatiu” el primer número és de març de 1984 i presentava un format de revista amb paper de poc gramatge. A la portada hi podem veure una presentació de la mateixa publicació a càrrec de l’alcalde de l’època Joan Sanjuan. En el sumari de portada hi destacava un “Així funciona l’ajuntament” o “Compra terrenys a Can Sunyer”. Aquest número estava escrit íntegrament en castellà. 

Posteriorment, al desembre de 1995 la nova publicació “Martorelles avui” prenia el relleu i afegia versions amb les dues llengües. Aquesta presentava també un format més gran amb un estil de maquetació més de diari que de revista.

A continuació, al 2003 una nova publicació va sortir a la llum però no va tenir un gran recorregut. Amb un gramatge de paper superior i tornant al format revista naixia "La Murtra", també en les dues llengües, amb una dotzena de pàgines. 

Però al març de 2004 arribava "El Mirall", una publicació en format revista amb un disseny i maquetació innovadors que donava molta importància a les fotografies. Aquesta publicació es repartia cada dos mesos i s’editava íntegrament en català. La seva contraportada sempre publicava una entrevista a una personalitat del municipi. 

El número 33 d’El Mirall, el darrer, es publicava al març de 2011. Al mateix mes sortia a la llum “l’Ajuntament informa” amb un format de dimensions més petites i un híbrid entre diari i revista pel que fa a la maquetació. 

Aquesta publicació mensual va durar fins el juliol de 2013 quan l’Ajuntament la substitueix per un format més de diari amb el nom de “Martorelles al dia” l’antecessor d’El Lledoner. El primer número va ser el del mes de setembre de 2013 on destaca el cartell de la Festa Major d’aleshores (foto) a portada. Aquest format va continuar fins el juliol de 2015, moment en que l’ajuntament va fer una actualització a nivell de disseny i li va canviar el nom per l’actual, El Lledoner, i va afegir la secció “L’opinió política”. Era el número 22. 

Finalment, Al mes de novembre de 2017, El Lledoner canvia de format amb unes dimensions més grans i canvis a la capçalera de portada i a les pàgines interiors pel que fa el disseny i la maquetació de les notícies. També amb noves seccions com “l’escola participa”, les “biblionotícies” o el “viu l’arxiu”. 

Llegeix El Lledoner número 100

Darrera actualització: 03.03.2022 | 10:32