Els factors de risc cardiovascular i la salut mental principals malalties prevalents de l’ABS Martorelles-Sant Fost

Dijous, 17 de juny de 2021 a les 10:00
  • La Diagnosi de salut comunitària del territori reflecteix els principals determinants de la salut de la ciutadania.

Aquest dilluns 14 de juny l’auditori Jaume Rifà de Sant Fost de Campsentelles va acollir la presentació de la Diagnosi de salut comunitària de l’Àrea Bàsica de Salut Martorelles-Sant Fost encarregada pels ajuntaments de Martorelles, Sant Fost i Santa Maria de Martorelles i de l’Equip d’Atenció Primària del territori.

Aquest informe,  basat en determinants de la salut anteriors a la pandèmia, identifica problemes i necessitats en aquest àmbit i els estructura a partir dels indicadors demogràfics, socioeconòmics, de morbiditat, mortalitat, d’entorn físic, sobre estils de vida i de Serveis.

Entre els diagnòstics més prevalents entre la població adulta de l’ABS destaquen els factors de risc cardiovascular com l’obesitat o els lípids (colesterol, etc) entre els homes; i les malalties mentals (angoixa, depressió, ansietat...) i també els lípids en les dones.

Pel que fa la qualitat de l’aire, els municipis de Sant Fost,  Martorelles i Santa Maria de Martorelles se situen a la Zona de Qualitat de l’Aire número 2 (ZQA 02) que abraça l’àrea “Vallès-Baix Llobregat”.

L’informe compta amb unes conclusions sorgides de les entrevistes realitzades a persones de Martorelles. Una de les conclusions extretes és que l’Atenció Primària del territori és excel·lent però que la de l’Hospital de Mollet és millorable.

També preocupa molt a la ciutadania entrevistada la limitació de l’autonomia de la gent gran, les malalties cròniques i la seva soledat; els problemes de salut mental dels joves; la Salut en el treball com a determinant de salut mental (conductes i addiccions); la progressiva pèrdua de l’alimentació saludable i la contaminació ambiental.

Els problemes de seguretat,  la potenciació de l’alteritat i el voluntariat,  la necessitat d’espais públics socials per rellançar la vida associativa i la possibilitat d’un entorn natural saludable són altres de les preocupacions extretes d’aquesta anàlisi qualitativa.

Darrera actualització: 18.06.2021 | 09:40