L'Ajuntament modifica l'ordenança que regula la plusvàlua

Dimecres, 30 de març de 2022 a les 00:00
  • El text s’adapta al nou marc legal que afegeix el valor de compra i venda a la fòrmula de càlcul de l’impost.

El Ple de l’Ajuntament de Martorelles, en sessió ordinària, va aprovar per unanimitat aquest 28 de març la modificació del text de l’Ordenança fiscal de l’Impost sobre l'increment de valor dels terrenys de naturalesa urbana, conegut com a impost de la plusvàlua,  per adaptar-lo a la nova normativa estatal. 

L’impost sobre l’increment de valor dels terrenys de naturalesa urbana grava l’augment de valor que ha experimentat un terreny quan es ven, s’hereta o es dona i l’ha de pagar la persona que adquireix l’immoble en cas de donacions o herències, i la persona que ven en cas d’una compravenda. L’impost el regula una llei estatal, però el cobren directament els ajuntaments.

A més, la nova normativa dona dues opcions a les persones contribuents per a que puguin escollir la que els hi sigui més beneficiosa. La primera opció és la plusvàlua objectiva, que consisteix a multiplicar el valor cadastral dels terrenys per uns coeficients determinats pel Ministeri d’Hisenda que s’aniran actualitzant anualment en funció del mercat immobiliari. 

La segona opció de càlcul és la plusvàlua real, que s’obté calculant la diferència entre el valor que els terrenys tenien quan es van comprar i quan es van vendre i aplicant-li després el tipus impositiu fixat a nivell municipal. A l’hora de pagar, el contribuent podrà fer els dos càlculs possibles i optar pel que més li convingui.

Apuntava el regidor d’Economia, Joan Marc Flores que, a priori,  la recaptació de l’Ajuntament hauria de notar  aquest canvi en el sistema de càlcul de la base imposable tot i que amb les projeccions realitzades no hi ha preocupació per a mantenir l’equilibri de la tresoreria municipal.

Darrera actualització: 30.03.2022 | 08:56