Martorelles farà memòria històrica en commemoració de la República

Divendres, 7 d'abril de 2017 a les 00:00
La inauguració del nou monument a Lluís Companys i l’homenatge a les persones que van patir represàlies per part del franquisme, principals actes.

L’Ajuntament de Martorelles ha organitzat un programa d’actes en commemoració del dia de la República, 14 d'abril, al municipi  sota el títol “Recuperem la memòria històrica. La guerra civil”. 

D’una banda, el proper 12 de maig a un quart de vuit del vespre Martorelles inaugurarà a la plaça de la Sardana el monument a Lluís Companys del mestre escultor martorellesenc, Ricard Mira. Es tracta d’una estructura de ferro que pesa una mica més de dues tones i mitja i on, entre d’altres elements, destaca un baix relleu del cap del president màrtir.

El monument es troba integrat a la plaça, incorpora un banc per descansar i és un complement més a la intervenció que l’Ajuntament durà a terme a l’espai per urbanitzar-lo: “Està pensat per la ciutadania, perquè la gent el faci servir com a punt de trobada i hi faci petar la xerrada” apunta el seu autor. A més a més, l’escultura servirà d’escenari pels parlaments i l’ofrena floral de l’acte institucional de la Diada de l’Onze de Setembre.

Seguidament, a les vuit del vespre el Celler de Carrencà acollirà un acte d’homenatge a aquelles persones de Martorelles que van patir represàlies a mans del règim franquista. Aquest acte comptarà amb el passi d’un documental elaborat per l’Arxiu Municipal amb entrevistes als familiars més propers d’algunes d’aquestes persones que van ser víctimes de diferents judicis sumaríssims.  L’acte finalitzarà amb una xerrada a càrrec de l’historiador Joan Corbalán Gil, autor del llibre Justícia, no venjança, que aprofundirà en el context històric d’aquests judicis.  

 

Terra Teatre ens porta a la Catalunya republicana

El primer acte de commemoració però, serà l’obra de teatre “Els darrers dies de la Catalunya Republicana” de la companyia Terra Teatre el proper divendres 21 d’abril al Celler de Carrencà a les 19:30 hores.

Una obra basada en el text d’Antoni Rovira i Virgili que narra, en primera persona, el viatge sense retorn que va fer amb la seva família i diverses personalitats polítiques i culturals fins a França. En aquest viatge, compartirà amb la resta de catalans i catalanes tots els dolors: La pèrdua de la llar, la fam, el fred i la incertitud del demà. 

 

  

PROGRAMA ‘RECUPEREM LA MEMÒRIA HISTÒRICA. LA GUERRA CIVIL’

 

Divendres 21 d’abril a les 19:30h al Celler de Carrencà

“Els darrers dies de la Catalunya Republicana” (+ informació)

Obra de teatre de la companyia Terra Teatre

 

Divendres 12 de maig a les 19:15h a la Plaça de la Sardana

Inauguració al monument a Lluís Companys

A càrrec del Mestre escultor Ricard Mira. 

 

Divendres 12 de maig a les 20h al Celler de Carrencà

Homenatge a les persones represaliades pel franquisme

Passi del documental i taula rodona

 
Darrera actualització: 29.08.2018 | 13:38