Martorelles i 13 municipis més del Vallès Oriental signen un conveni de col·laboració per a la gestió dels conflictes relacionats amb els senglars

Divendres, 16 de juliol de 2021 a les 00:00
  • Els 14 ajuntaments signants faran una diagnosi de la situació i desenvoluparan conjuntament un pla d'acció sobre la gestió de la població del senglar

La presència de senglars en àrees urbanes i periurbanes és cada cop més freqüent i pot produir danys a cultius, accidents de trànsit, atacs a animals domèstics o malmetre parcs, jardins i mobiliari urbà. L'Ajuntament de Granollers va promoure l'abril de 2019 una primera trobada tècnica a Palou amb ajuntaments de l'entorn i experts per tal de treballar conjuntament, com a territori, aquesta problemàtica. D'aquesta reunió en va sorgir la necessitat de signar un conveni i per tal de fer de manera planificada diverses accions coordinades i reduir els problemes que produeix la presència de senglars a 14 municipis del Vallès Oriental.

El passat dimecres 14 de juliol al matí s'ha presentat a Granollers aquest conveni de col·laboració interadministrativa els ajuntaments de Bigues i Riells, Caldes de Montbui, Canovelles, Granollers, l'Ametlla del Vallès, les Franqueses el Vallès, Lliçà d'Amunt, Lliçà de Vall, Martorelles, Montmeló, Montornès del Vallès, Parets del Vallès, Santa Eulàlia de Ronçana i Vilanova del Vallès. L'alcalde de Granollers, Josep Mayoral, ha explicat que aquest acord "servirà per conèixer millor la població de senglars i buscar estratègies compartides, de manera mancomunada, amb el govern de la Generalitat com a aliat". El regidor de Medi Ambient i Espais Verds, Albert Camps, ha afegit que "els models no saben de fronteres i calia treballar en comú per avançar plegats. A més, la voluntat és que s'hi puguin sumar més ajuntaments que tinguin continuïtat territorial amb els signants del conveni".

Aquest acord és pioner a Catalunya. Tal com ha explicat Josep Maria López, de la secció de Caça i Pesca del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat, "aquest acord és l'inici d'un nou model de governança que estem intentant replicar a altres zones, sobretot a l'àrea metropolitana, ja que és el primer conveni amb compromís de les administracions locals per prendre decisions i accions conjuntes".

Així, i amb l'objectiu de reduir els conflictes amb els senglars de forma planificada i coordinada en l'àmbit dels municipis signats, l'acord preveu l'elaboració d'una diagnosi i el desenvolupament d'un pla d'acció sobre la gestió de la població del senglar en el marc d'una cooperació intermunicipal i el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya.

A més, es crearà una Comissió tècnica formada com a mínim per un representant de cada ajuntament i també del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya. Aquesta comissió s'encarregarà d'estudiar les actuacions necessàries per mitigar els efectes de la presència de senglars i redactar la diagnosi i el pla d'acció. Aquesta comissió es reunirà com a mínim cada sis mesos.

El conveni té una vigència de 4 anys prorrogable i s'hi podran adherir els ajuntaments de termes municipals contigus a alguns dels municipis signants de l'acord, prèvia valoració de la comissió tècnica.

Darrera actualització: 19.07.2021 | 11:46