Només el 2,65% dels residus de Martorelles llençats a l'orgànica són impropis

Divendres, 17 de febrer de 2023 a les 00:00
  • La caracterització de la fracció orgànica del mes de gener, la millor nota des de que tenim registre: 96,66%.

L’Agència de Residus de Catalunya, organisme públic de la Generalitat de Catalunya amb competències sobre els residus que es generen i gestionen al territori, realitza trimestralment una caracterització de la fracció orgànica que els veïns i veïnes de Martorelles dipositen en els contenidors.

Una caracterització és un “examen” per a valorar el percentatge d’impropis que hi ha en una mostra, presa de forma aleatòria, d’una fracció concreta dels nostres residus. En la caracterització o examen que vam passar el 24 de gener d’un camió de Martorelles que portava fracció orgànica (resta d’aliments + poda petita) i entrava a la planta de digestió anaeròbica de Granollers, dels 2.860 kg que portava l’Agència de Residus de Catalunya en va agafar una mostra de 240,67 kg. Dues persones, durant dues hores, van separar totes les fraccions per analitzar-ne aquelles que no corresponien a l’orgànica.

El resultat d’aquesta caracterització és excel•lent. Dels 240 kg de la mostra, 230 kg eren residus orgànics i 8,75 kg eren impropis (0,07 kg de vidre; 0,20 kg de paper i cartró; 2,94 kg d’envasos plàstics; 4,99 kg de bosses de plàstic; i gairebé mig quilo d’altres residus. Això vol dir que el 96,66% de la mostra estava ben separada i només el 2,65% eren impropis.

Aquesta nota supera la de 2020 que comptabilitzava el 5,32% dels residus com impropis. Aquesta dada, sumada a les tres caracteritzacions anteriors realitzades, també excel•lents, són un factor que l’Agència de Residus de Catalunya fa servir per a determinar el retorn dels cànons que rep Martorelles i, alhora, la dada serveix per fixar  la tarifa que aplica el CGRVO per el tractament de les tones que enviem a tractar a la planta de Granollers. Amb aquest percentatge d’impropis (2,65%) el preu/tona que paguem per la gestió és molt millor que el que paguen pobles veïns amb percentatges notablement superiors.

Els municipis que millor separen l’orgànica, Martorelles n’és un, són els que tenen els millors retorns. Adjuntem el Butlletí de la caracterització de gener.

Aquí podeu consultar les dades

Darrera actualització: 17.02.2023 | 08:57