“Per la teva seguretat, et preguntarem el teu nom”

Divendres, 15 de setembre de 2023
  • Coincidint amb el Dia Mundial de la Seguretat del Pacient, l’Atenció Primària Metropolitana Nord de l’ICS fa campanya per a la identificació de pacients

El 17 de setembre se celebra el Dia Mundial de la Seguretat del Pacient, impulsat per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) des de l’any 2019. Amb motiu de la commemoració d’aquest dia, des de la Direcció d’Atenció Primària de la Metropolitana Nord de l’ICS, i a través de la Unitat de Qualitat i Seguretat del Pacient, es vol incidir en la importància de la identificació del pacient, un aspecte clau pel que fa a la seguretat de les persones usuàries.

 

Una correcta identificació implica tothom

Coincidint amb aquest Dia Mundial, l’Atenció Primària actualitza la campanya que va néixer el 2021, fent-la coincidir amb aquesta efemèride, per conscienciar i sensibilitzar tant a professionals com a la ciutadania de la importància de realitzar una correcta identificació del pacient abans de donar-li qualsevol mena d’atenció.

Amb el lema “Per la teva seguretat, et preguntarem el teu nom”, es pretén traslladar a la ciutadania la importància de la identificació, perquè entenguin que els seus professionals de referència els han de preguntar el seu nom, no per desconeixement, sinó per la seva seguretat. Aquest missatge es reproduirà a les pantalles informatives dels centres d’atenció primària del territori durant uns dies.

En aquest sentit, enguany els esforços se centren a aconseguir crear consciència sobre la necessitat d’una participació activa dels pacients a tots els nivells de l’atenció de la salut per tal de millorar aquesta seguretat.

El fet de no identificar correctament al pacient pot ocasionar danys greus, provocats per accions com l’administració de medicació que no li correspon, errors en el diagnòstic, pèrdues de les mostres de proves diverses i un llarg etcètera.

A més, des de la Unitat de Qualitat i Seguretat del Pacient s’han coordinat accions amb les persones referents d’aquest àmbit dins dels mateixos equips d’atenció primària, per tal de reforçar no només la importància d’una correcta identificació del pacient sinó la resta de bones pràctiques que s’han d’acomplir en aquesta esfera.

Llaços taronges com a mostra d’adhesió

L’Organització Mundial de la Salut lidera anualment una campanya en el marc d’aquest dia per adquirir conscienciació i compromís públics respecte a la seguretat dels pacients, posar l’accent en una entesa conjunta i estimular la solidaritat i l’acció arreu del món. Aquest 2023, l’OMS centra la campanya precisament en el reconeixement del paper clau que els propis pacients, famílies i persones cuidadores exerceixen en la seguretat de l’atenció de la salut.

Com a gest simbòlic i mostra d’adhesió, el conjunt de professionals de l’Atenció Primària Metropolitana Nord lluirà llaços taronges, color distintiu amb el qual l’OMS identifica la campanya d’aquest dia mundial.

 

Encesa taronja

D’altra banda, i també amb l’objectiu de donar visibilitat a la Seguretat del Pacient, està previst que el diumenge 17 de setembre l’Ajuntament de Sabadell s’il·lumini de color taronja. Aquesta iniciativa ha estat impulsada des de l’Atenció Especialitzada i l’Atenció Primària de Sabadell i es duu a terme gràcies a la implicació i compromís de l’Ajuntament de Sabadell.

Darrera actualització: 15.09.2023 | 13:07