Com fomentar l'autoestima dels nostres fills/es

Dilluns, 12 de maig de 2025

Servei municipal de psicologia infantil i juvenil. 

L’autoestima és com un escut que protegeix als nostres fills/es dels reptes de la vida. Quan els infants tenen una bona autoestima, se senten capaços, valorats i segurs de sí mateixos. Això els permet enfrontar els obstacles amb major confiança i resiliència.

El paper dels pares

L’autoestima és la valoració que tenim de nosaltres mateixos. És com un mirall on ens mirem i ens jutgem. 

Els pares són els primers i més importants models d’autoestima pels seus fills/es. A l’observar als seus pares, els infants aprenen a valorar-se a si mateixos i a veure el món  d’una manera determinada. És fonamental que els pares siguin conscients d’aquest paper i s’esforcin per transmetre als seus fills/es un missatge d’amor incondicional i confiança en les seves capacitats. La forma en que ens comuniquem amb els nostres fills i filles té un impacte directe en la seva autoestima. Elogiar els seus esforços, per petits que siguin, i evitar les comparacions amb altres infants, ajuda a fomentar la seva autoestima i a desenvolupar una imatge positiva de sí mateixos. 

Algunes claus per fomentar l'autoestima
D’una banda, fomentar l’autonomia en els infants és essencial per millorar la seva autoestima. Quan els assignem responsabilitats adequades a la seva edat, com parar la taula o recollir les seves joguines, els infants se senten útils i capaços. A més a més, oferir-los la oportunitat de prendre petites decisions, com escollir quina roba posar-se o quin berenar prefereixen, els ensenya a ser més independents i a assumir les conseqüències de les seves decisions. Celebrar els seus èxits, per petits que siguin, reforça la confiança en sí mateixos i els motiva a continuar esforçant-se. 

D’altra banda, treballar les habilitats socials dels nostres fills i filles és fonament per a un desenvolupament integral i una millor autoestima. Al fomentar la interacció amb altres infants i adults , els brindem oportunitats per a practicar les habilitats de comunicació i establir relacions. Els conflictes són una part inevitable de la vida. Ensenyar-los estratègies de resolució de conflictes de manera pacífica, com la negociació i l’empatia, els permetrà gestionar les seves emocions i construir relacions més saludables. 

Estimular l’aprenentatge dels nostres fills/es va més enllà de les tasques escolars. Al reconèixer els seus interessos i hobbies, demostrem que valorem les seves passions i els motivem a explorar diferents àrees. Fer que l’aprenentatge sigui divertit i rellevant en el seu dia a dia, com cuinar junts o construir maquetes, desperta la seva curiositat i els mostra que aprendre pot ser emocionant. Animar-los a fer preguntes, a experimentar i a descobrir coses noves fomenta un pensament crític i creatiu, i els converteix en aprenents autònoms. 

En definitiva, fomentar l’autoestima dels nostres fills i filles és una inversió en el seu futur. Al proporcionar-los un ambient segur, amb amor i estimulant, estem ajudant a convertir-se en adults segurs i feliços.

Alba Ferré i Carla Viladot
Psicòlogues infantojuvenils

Darrera actualització: 21.05.2025 | 09:52