Història de Can Camp

Divendres, 7 d'octubre de 2022 a les 00:00
  • L'Arxiu Municipal ha indagat sobre la història d'aquest espai del municipi. 

El nom del safareig, la font i la zona boscosa de Can Camp prové d’una antiga casa que va ser derruïda cap a finals dels anys 80. Aquesta finca apareix documentada per primera vegada a l’Arxiu Municipal de Martorelles en una “Llibreta de comunió” de l’any 1609. La casa que era força gran tenia també una edificació pels masovers, un celler, un pou i una mina amb molta aigua encara existent. A la banda que toca cap al carrer de l’Alzinar hi havia una vinya i a l’altra, horts (al mateix indret on encara hi ha els actuals horts). 

Sembla ser que ja al segle XVI a can Camp aprofitaven l’argila propera a la masia i l’aigua per a fabricar-hi rajoles. L’aigua, el terreny argilós, la construcció de diversos coberts i el terra planer ho convertien en un lloc ideal per aquesta activitat que va estar en funcionament durant forces segles.

Existeixen documents notarials que expliquen com el 26 de desembre de 1893 la casa de Can Camp passà de Jaime Camp i Perich a Maria Riera i Vivet. Sabem  per un document de l’any 1936 que la mestressa de la finca era la vídua Rovira. No es coneix res més sobre la propietat de la casa fins que als anys cinquanta és adquirida per la família Rabasa i posteriorment habitada per 3 famílies: el “Carboner” i els germans Llobet. El Josep M. Llobet hi tenia un petit taller on mig poble hi portava les seves motos a reparar.

Fins a l’arribada de l’aigua corrent a Martorelles, a finals dels anys cinquanta, el safareig de Can Camp fou el més utilitzat pels habitants del poble per ser el més gran. Les dones hi anaven a buscar l’aigua i a rentar la roba, a “fer safareig”. L’aigua també es feia servir per regar els horts. 

Durant la dècada dels trenta es van fer diverses reparacions al safareig. L’11 de novembre de 1931 es demana a l’Ajuntament la construcció de les escales i un pont per creuar la riera (l’actual passera de Can Camp), que es va inaugurar el 8 de setembre de 1936. Data també en què s’estableixen els usos de l’aigua entre el propietari i la resta de la població. Als anys 70 va ser objecte d’una altra reparació i a la banda de can Lluís del Turó (propietaris de la font) s’hi van fer unes escales, un monòlit i la placeta que dona entrada als horts.

Durant alguns anys, Can Camp es va convertir en un punt on s’hi feien diverses activitats lúdiques i culturals com sardanes, arrossades, la matança del porc o el pessebre vivent.

Actualment, els terrenys de Can Camp són propietat de la família Prat Rabasa que van signar un conveni de cessió dels terrenys a l’Ajuntament. Una part s’ha dividit en parcel•les adjudicades mitjançant subhasta pública entre el veïnat per a fer-hi horts urbans.

L’altra part s’està desbrossant amb la intenció de tornar a recuperar aquest cor verd per a la ciutadania.

 

ARXIU MUNICIPAL
Pl. de l’ Ajuntament, 1 -Tel. 93 570 57 32/673374418. Horari: De dilluns a divendres de 8h a 15h amb cita prèvia. 

Darrera actualització: 14.10.2022 | 10:26