“És important que la transició energètica no deixi ningú fora”

Dimarts, 19 de gener de 2021 a les 00:00
  • El Josep Mª Ortiz (1980) és el gestor energètic municipal. Parlem amb ell de com estalviar energia a casa, tal  com ho ha explicat en el cicle de xerrades virtuals “Crisi climàtica, com afrontar la transició energètica a la nostra llar?”

 

A l’hivern creix la factura energètica de la llar, què podem fer per a reduir-la?

Sí, a l’hivern les hores solars son més curtes i hem d’engegar més els llums. També fa més fred i si el nostre sistema de calefacció és elèctric augmenta molt el consum; també si és de gas. Què podem fer? Si la nostra calefacció és elèctrica hem de tenir un bon aïllament perquè l’escalfor no s’escapi. Si la nostra calefacció no és elèctrica, per reduir la factura, i això es pot aplicar a tots els casos, cal mirar d’adequar la nostra tarifa elèctrica el més econòmica possible adaptant-se a les nostres necessitats. 

Com es nota una onada de fred com la que estem passant a nivell energètic?

Quan les condicions son molt extremes com aquests dies qualsevol sistema de calefacció augmenta el seu consum. Hi ha molta més diferència de temperatura entre l’interior de la casa i l’exterior i costa molt més mantenir la temperatura de confort. Per minimitzar aquest consum cal que la casa a nivell d’aïllament tèrmic perdi el mínim d’energia possible per les parets, portes, finestres, sostre....  El consum d’energia en aquests dies de fred extrem serà més elevat, però son dies excepcionals. 

 

"Hi ha molta feina a fer per a reduir la

factura energètica de la llar"  

 

Hi ha algun racó de la casa que no se sol tenir en compte en aquest aïllament?

Per exemple, una cosa que a vegades no es té en compte i és molt important son les infiltracions d’aire. Aquell corrent d’aire que passa i que a vegades ens costa detectar. Un altre exemple serien les xemeneies. És a dir, si tenim una llar de foc i no tenim una porta que la tanqui, allò té un tiratge natural que el que fa es perdre la temperatura de la casa per la xemeneia. El mateix pot passar amb finestres o portes que no tanquin bé, o fins i tot les caixes de connexions elèctriques també. Els dies ideals per comprovar-ho son els dies que fa vent acostant la mà o un paper lleuger en aquestes escletxes.  Per reduir aquestes corrents podríem posar algun tipus de barrera que la freni, alguna escuma de llana de vidre o de roca, fins i tot per les portes hi ha uns ribets de goma per portes i finestres.

Ens trobem amb cases antigues, sobretot d’abans de 2007, que en la seva construcció no es va tenir en compte tot el tema dels aïllaments tèrmics. I el que necessita no son aquestes petites mesures low cost sinó una rehabilitació energètica de l’edifici. Per fer-hi front existeix a dia d’avui una línia de subvencions de l’Institut Català d’Energia (ICAEN) en que l’import subvencionable pot arribar al 50%. La convocatòria està oberta fins a finals de juliol i la informació la podeu trobar al web de l’ICAEN

Quins edificis poden optar-hi?

Construïts abans del 2007, l’import total del projecte ha d’anar orientat a reduir el consum d’energia de l’edifici almenys un 10%. Un altre condicionant important és que l’import mínim per demanar subvenció és de 10.000 euros.

Des de fa mesos l’energia fotovoltaica a la llar és més accessible. Què ha de fer un ciutadà si vol aprofitar l’energia solar?

Posar-se en contacte amb empreses instal•ladores, demanar tres o quatre pressupostos i quan el tingui triat, encarregar a aquesta empresa un claus en mà. És a dir, que t’ho faci tot. Des de la legalització a la instal•lació i fins i tot la tramitació de la bonificació de l’IBI a l’ajuntament que també és un tema a comentar. A Martorelles la bonificació és del 50% de l’import anual durant els tres primers anys. 

Seguim a la llar, quins són aquells consells més fàcils i ràpids d’aplicar per a tenir un estalvi energètic a casa?

Hi ha molta feina a fer. És molt recomanable assegurar-se de si la potència elèctrica que tens contactada és la que necessites. Com? Amb el comptador intel•ligent que tothom té instal•lat a casa podem accedir-hi per internet i veure l’històric de màxims del consum de casa nostra. Ara bé, si el que volem és millorar les condicions comercials que tenim a la nostra tarifa es pot buscar la comercialitzadora que faci millor preu. Jo recomano anar a una del mercat regulat i contractar una tarifa que es diu PVPC amb la modalitat de discriminació horària. És aquella que té dues tarifes durant el dia, la nocturna que és al matí i la nit que és un 60% més econòmica, i la punta, que és al migdia, tarda i vespre. Si no només mirem el preu, hi ha l’opció de contractar comercialitzadores d’energia verda 100% com SomEnergia que és una cooperativa en el que asseguren que tota l’energia que rebem és de fonts renovables.  

 

"El cicle de xerrades ha estat una

prova pilot i no descartem repetir-la"  

 

De tots aquests temes n’has parlat al cicle de xerrades virtuals sobre l’estalvi energètic a la llar. Com va sorgir la idea i com ha anat?

La necessitat d’actuar que tenim degut a l’actual crisi climàtica fa que l’ajuntament, com agent implicat que és, organitzi aquestes jornades de divulgació i pedagogia per a la ciutadania i ajudar-la a arribar a aquests objectius de reducció de consums, reducció d’emissions i la implantació d’energies renovables. 

Els temes tractats estan a l’ordre del dia. D’una banda, vam parlar de la línia de subvencions de rehabilitació energètica d’edificis. La segona va ser específica de l’energia fotovoltaica i la tercera a la factura elèctrica i als comptadors intel•ligents. Com potenciar el valor d’aquests comptadors que moltes vegades no sabem que els tenim.

El feedback és bo, les persones participants ens han traslladat el seu interès en el tema i l’objectiu de l’ajuntament és seguir divulgant tot aquest temari. Ha estat una prova pilot i no descartem repetir-lo.  

Quan vam parlar fa tres anys, acabava de publicar-se la Llei contra la pobresa energètica. Ha servit per eradicar-la? 

Aquesta llei va aconseguir una cosa molt important que era evitar els talls de subministrament en aquestes famílies que, pel motiu que sigui, no podien fer front a les factures. Això no vol dir que aquest deute se’ls hagi perdonat, i a dia d’avui no està clar qui ha de pagar-lo. A banda d’això, la pobresa energètica existeix per algun motiu i aconseguir que aquestes famílies surtin d’aquest cercle és difícil. Perquè potser tenen consums d’energia molt elevats perquè viuen en una llar molt precària a nivell d’aïllaments tèrmics i això ja els hi comporta que el seu consum d’energia sigui elevat si ho comparem amb el d’una llar eficient. 

És important que la transició energètica que hem de fer no deixi ningú fora. Difícilment, una família pobre energèticament podrà fer front a un projecte de fotovoltaica. O la rehabilitació energètica de l’edifici, per molt que hi hagi una subvenció aquesta família no podrà fer-hi front. Han de buscar alternatives perquè aquest perfil d’usuari no es quedi fora d’aquesta transició energètica. S’ha fet el més important però s’ha de seguir treballant.   
 
L’Ajuntament va impulsar fa sis anys el projecte municipal per l’estalvi energètic, Energiètica. Quines accions s’estan duent a terme en clau municipal?

Hem fet instal•lacions fotovoltaiques a les cobertes d’equipaments municipals com a l’escola Simeó Rabasa, del camp de futbol, del Centre de suport a la llar i del Celler de Carrencà. També a través d’Energiètica s’han fet tasques de millora d’aïllament a les escoles canviant portes i finestres. També hem participat aportant els criteris bioclimàtics en els projectes d’edificis nous com el Safareig o el futur de la Vinya. 

Què ha de fer un ciutadà de Martorelles si vol resoldre qualsevol dubte o consulta pel que fa l’estalvi energètic?

Entrar al web martorelles.cat/energietica i allà trobarà un formulari de contacte.

L'última, un racó del poble?

La zona de la font i el safareig de Can Camp.

Darrera actualització: 19.01.2021 | 09:19

Imatges