L'Ajuntament de Martorelles recorda com prevenir la proliferació del mosquit tigre

Dilluns, 12 de juliol de 2021 a les 00:00
  • La col•laboració de la ciutadania és clau per suprimir les seves larves que es desenvolupen, principalment, a l'aigua.

Fa uns anys es va detectar al nostre municipi la presència del mosquit d’origen asiàtic conegut com a mosquit tigre. Com la resta de mosquits, abans de la fase aèria té una fase aquàtica i és en l’aigua on desenvolupa tota la fase larval. L’eliminació dels punts amb aigua és la millor eina de prevenció i control per tal d’evitar la posta dels ous i el desenvolupament de les larves. 

Cal la col•laboració de tota la ciutadania per suprimir els seus hàbitats larvals, per tant us recomanem tractar l’aigua de les piscines o basses durant tot l’any. Si no es pot fer, cal buidar-les o tapar-les hermèticament. Els peixos, com el carpí vermell, són útils per controlar els possibles creixements larvals. 

A més a més, cal eliminar els recipients de l’exterior que puguin acumular aigua: piscines inflables, estanyols, fonts, gerros, testos, plats, pots, joguines, regadores, ornaments, etc. Així com controlar que no s’acumuli aigua als desguassos o als canelons de recollida d’aigua de la teulada, canviar diàriament l’aigua dels abeuradors dels animals domèstics i dos cops per setmana l’aigua de les plantes aquàtiques i, finalment, mantenir el jardí amb la vegetació controlada per evitar que s’hi refugiïn.

 

Arribat a Catalunya al 2004

El mosquit tigre és originari del sud-est asiàtic i es va detectar a Catalunya per primera vegada l'estiu de 2004. Se'l reconeix per les ratlles blanques al cap, el cos i les potes. El mosquit adult fa entre 2 mm i 10 mm.

Els ous i les larves viuen en petites basses d'aigua estancada, en àrees exteriors properes a la presència humana. Per això, la mesura més eficaç per evitar-ne la proliferació és eliminar els llocs amb aigua on creixen.

La presència del mosquit és molt molesta pel nombre tan elevat de picades que causen els exemplars femella. Aquest mosquit té la capacitat d'actuar com a vector (transmissor) d'algunes malalties, com les produïdes pels virus Chikungunya, dengue i Zika. A Catalunya s'han detectat casos importats d’aquestes malalties. Tots ells tenen antecedents d’haver viatjat a zones endèmiques com són el sud-est asiàtic, l’Àfrica o el Carib i d’haver estat picats per mosquits durant la seva estada.

Més informació

 

Darrera actualització: 07.07.2021 | 12:47