El CAP Martorelles - Sant Fost organitza un cinefòrum per abordar la salut mental d’infants i joves

Dimarts, 10 d'octubre de 2023 a les 00:00
  • A Martorelles, la projecció de "Buscant la sortida" serà dijous 26 d'octubre a les 18 hores al Celler de Carrencà.

Amb motiu del Dia Mundial de la Salut Mental, els equips d’atenció primària de l’Institut Català de la Salut (ICS) al Vallès Oriental s’han unit per oferir, tant a joves com als seus familiars, espais de reflexió a partir de la projecció d’un documental. A través de diversos testimonis, la peça audiovisual planteja la por a expressar ansietats, obsessions, malestars emocionals pel que diran i, al mateix temps, dona visibilitat als trastorns mentals de la població juvenil, especialment accentuats per la pandèmia de la COVID-19.

A Martorelles, la projecció de "Buscant la sortida" serà dijous 26 d'octubre a les 18 hores al Celler de Carrencà.

Després de cada projecció s’obrirà un debat conduït per referents de benestar emocional, en què es donarà l’oportunitat a les persones que assisteixin de poder expressar i compartir neguits i experiències relacionades amb la salut mental. 

Amb aquesta intervenció de caire comunitari, els equips d’atenció primària de la Metropolitana Nord del territori pretenen lluitar contra l’estigmatització que pateixen les persones afectades, en aquest cas, el col·lectiu més jove. I és que l’estigma, i com a conseqüència, la discriminació i l’ocultació d’aquests problemes obstaculitza la recuperació.

Les persones interessades poden adreçar-se al seu Centre d’Atenció Primària per consultar els dies, les hores i els llocs es fan les sessions al seu municipi i realitzar la inscripció, en cas que sigui necessari.

Aquests cinefòrums estan inclosos dins dels programes d’activitats que s’impulsen des de la Taula Vallesana de Salut Mental i Addiccions i la Taula de Salut Mental i Addiccions de Granollers i Comarca, i de la que forma part el Servei d’Atenció Primària del Vallès Oriental de la Metropolitana Nord de l’ICS.


Referents de benestar emocional 

La figura del referent de benestar emocional i comunitari (RBEC), ja s’ha consolidat dins els equips i des de la seva arribada s’han posat en marxa iniciatives per reforçar aquest estat de benestar mental de la població. 

L’organització d’aquests cinefòrums i el fet que es facin en espais municipals són una mostra de com les i els RBEC no paren de teixir una xarxa amb ajuntaments, associacions i altres entitats locals que enforteix les sinergies entre actius comunitaris i que, com a conseqüència, repercuteix en el benefici de la salut de la població. 

Per saber quin tipus d’intervencions grupals es proposen des dels Centres d’Atenció Primària, les persones usuàries amb malestars de la vida quotidiana que intercedeixen en les seves activitats socio-laborals poden consultar-ho amb el propi equip de professionals de referència (sigui medicina, infermeria o treball social).
 

Darrera actualització: 10.10.2023 | 11:27