“La UCAM és més que una entitat, és un centre social”

Divendres, 15 de febrer de 2019 a les 00:00

Sonia Gallardo (Barcelona, 1974) és la presidenta de la Unión Cultural Andaluza de Martorelles, una entitat que enguany celebra els 30 anys d’història. Parlem amb ella per saber com ho celebraran i com està l’entitat.

- Aquest 2019 la Unión Cultural Andaluza celebra el 30è aniversari. Com ho celebrareu?

L’aniversari exactament és el 18 de febrer però el celebrarem el proper dissabte 23 de febrer amb un sopar per a tots els socis on farem un petit homenatge a la primera junta directiva i membres històrics de l’entitat. Per exemple, a la persona que va pintar el mural que tenim a la seu de l’entitat o la que va brodar l’estàndard.

- Formaves part de l’entitat en els seus inicis?

Sí, de fet, el meu pare va ser el primer president i jo ballava. L’entitat va sorgir de la creació d’un quadre de ball dins de l’Associació de Veïns de Can Sunyer que ballava a la Festa de la Primavera del barri. Arran de la formació d’aquest quadre, que era el quadre de ball de l’associació de veïns, es van posar en contacte amb la Federació d’Entitats Culturals Andaluses de Catalunya (FECAC) i l’Ajuntament per tal de constituir l’entitat.

- Amb quina voluntat?

Per rememorar coses d’allà. Nosaltres celebrem tot el que se celebra a Andalusia: el típic Potaje, las migas, la Cruz de Mayo, el Dia d’Andalusia amb misses rocíeras... Abans fèiem celebràvem la Setmana Santa però es va deixar de fer.

- S’ha complert amb l’objectiu inicial de mantenir aquestes arrels?

Crec que sí, tot i que va haver-hi un temps que vaig estar desvinculada. És una entitat forta, tenim uns 230 socis. Des de l’entrada de la meva predecessora, la Pilar Sánchez, es va dinamitzar molt més l’entitat i a nivell de socis hem augmentat.

- Que et fa tornar a l’entitat després d’estar desvinculada?

Hi havia un festival i vaig anar a veure les que ballaven, que eren quatre, i em vaig trobar amb dues o tres noies que havíen ballat amb mi. Xerrant, vam veure que ho trobàvem a faltar i vam decidir formar un quadre de ball a l’entitat. A partir d’aquí, cada cop més vinculades i ara som tres noies que ballàvem juntes que estem a la junta directiva que, per cert, està formada per sis dones.

- Quines activitats organitza la UCA?

Tenim tallers de ball en línia, de cant, sevillanes per a nens, per adult, un taller de teatre, un coro rocíero... i ara tenim una petita escola d’adults. Va ser idea d’un membre de l’entitat que havia estat professor d’institut i va proposar-ho a la gent que no va poder acabar el graduat en el seu dia.

- En quines activitats municipals o d’altres entitats participeu?

A totes. La caminada contra el càncer, la despertada de la Festa Major, a la Trobada de Gegants, a la Fira de Nadal, abans a Sant Jordi, Reis, Carnaval...

 

"La implicació d'una entitat amb el

municipi ha de ser total i recíproca "

 

- De què estàs més orgullosa des que ets presidenta?

De l’evolució de l’entitat, de la implicació de la gent. L’entitat ha crescut, ja va créixer amb la Pilar i ara amb l’entrada d’un grup més jove continuem endavant. 

- Com va sorgir el presentar-te al càrrec?

Amb la Pilar jo era secretària i va ser ella, quan va decidir deixar-ho, que m’ho va proposar per haver viscut l’entitat des dels seus inicis. He vist com feien les obres del local, cada diumenge anàvem a fer el vermut allà, he vist l’entitat créixer. Més que una entitat és un centre social.

- Com ha de ser la implicació d’una entitat vers el poble?

Total i recíproca. Nosaltres vam proposar fer intercanvis culturals entre les entitats per tal de conèixer com fan les coses els altres. Per exemple, fer una masterclass de ball de gitanes per a la UCA i a banda d’aprendre el pas, veure com gestionen ells el dia a dia de l’entitat. 

- Aquest mes de febrer s’inicien les obres de construcció del nou equipament que substituirà l’Envelat. Què suposa per a l’entitat?

Depèn com vagi la cosa, el tancament de l’entitat perquè nosaltres amb un despatx no fem res. El nostre local té activitats cada dia, sempre hi ha gent.

- Però a banda del despatx, el nou equipament comptarà amb sales polivalents i una pista central...

Sí, però l’has de sol·licitar cada dia i hi ha més entitats. A l’actual local, per exemple, tenim una sala plena de miralls per assajar.

- Caldrà una bona coordinació doncs...

O que no ens treguin d’allà, hi ha gent que diu que es tancarà com els del “barco del Chanquete”.

 

"El Dia d'Andalusia és la nostra

festivitat més gran i emblemàtica"

 

- Al marge d’això, creus que era necessari un equipament com aquest pel poble?

No, perquè ara que farà l’Ajuntament amb tots els locals que les entitats deixaran buits per anar al nou equipament? Sí que feia falta renovar l’Envelat, una pista central nova... però el tema de l’hotel d’entitats és el que no veig bé.

- Com celebrareu el Dia d’Andalusia?

El proper 16 de març, perquè el 2 és Carnaval arreu i el 9 a Martorelles, amb la tradicional Misa rocíera, la cercavila amb la bandera andalusa fins a Carrencà acompanyats de la banda de tambors del Centro de Andalucía de Mollet per fer un petit vermut i a la tarda el festival.

- Què significa aquesta celebració per vosaltres?

És la festivitat més gran i emblemàtica de l’entitat perquè fem moltes coses. És el dia més important per a nosaltres.

- Alguna novetat aquest 2019?

Al gener vam fer un certamen de coros rocíeros en que van participar el nostre, Semblanza rocíera, i dos convidats de Sabadell i Montornès.

- Per acabar ja, un lloc del poble per desconnectar?

Surto molt amb el gos pel camí de Can Roda fins a Santa Maria. 

Darrera actualització: 13.05.2019 | 13:20