L’Atenció Primària Metropolitana Nord, compromesa amb el medi ambient

Dimecres, 7 de juny de 2023 a les 00:00
  • L’aposta per les energies renovables i l’ús de vehicles sostenibles ha permès evitar l’emissió de més de 4.000 tones de CO2 a l’atmosfera durant l’any 2022.

Amb motiu del Dia Mundial del Medi Ambient, que té lloc el 5 de juny, des de l’Atenció Primària Metropolitana Nord de l’Institut Català de la Salut (ICS) es recullen les principals dades amb relació a diverses accions que es treballen a l’entitat des de fa temps, en una clara aposta per la sostenibilitat i el compromís amb el Medi Ambient.

Estalvi d’emissions de CO2

Amb la intenció de portar el compromís amb el medi ambient tant lluny com sigui possible, tota l’energia elèctrica de l’Atenció Primària Metropolitana Nord de l’ICS té origen en energies renovables (energia verda). D’aquesta manera, el 2022 es va evitar l’emissió de 4.070 tones de CO2 a l’atmosfera. L’ús d’energia elèctrica amb origen en energies renovables és un dels requisits en el concurs per a la contractació d’aquest subministrament.

A aquesta dada cal sumar-hi també l’estalvi d’emissions de CO2 aconseguit amb l’ús de vehicles sostenibles. Concretament, a l’Atenció Primària Metropolitana Nord de l’ICS, un 72,5% de la flota de vehicles és sostenible. Això vol dir que hi ha 52 vehicles híbrids elèctrics, 10 de gas natural i 12 elèctrics. Gràcies a aquests vehicles, en els gairebé 1,5 milions de quilòmetres recorreguts des del 2019 s’ha estalviat l’emissió de 90 tones de CO2.

Reducció de l’ús de paper

Gràcies a la potenciació de La Meva Salut i al fet que ja no era necessari imprimir el Pla de Medicació per accedir als fàrmacs a les oficines de farmàcia, l’any 2020, es van consumir 9,5 milions de fulls de paper menys que el 2019 a l’Atenció Primària Metropolitana Nord. Això representa 47 tones de paper, un 28% menys que el 2019.

El 2021, amb la tornada progressiva de la presencialitat, el consum es va recuperar un 6% respecte el 2020. Per tant, el 2021 es va reduir el consum de paper un 22% respecte el 2019, una dada que es va mantenir estable el 2022.

La importància de la gestió de residus

Un altre dels elements clau en la protecció del medi ambient és la gestió de residus. En aquest àmbit, durant el 2022, a l’Atenció Primària Metropolitana Nord de l’ICS es van gestionar 36 tones de residus perillosos no elèctrics. I 16 de residus elèctrics (41% perillosos i 59% no perillosos). Principalment, es tracta de gran maquinària fora d’ús, com equips frigorífics, petits aparells d’electromedicina i altres com monitors, equips informàtics o telefonia. La gestió d’aquests residus, entre les emissions directes i indirectes, suposa l’emissió d’un total de 84 tones de CO2 equivalents, que són compensades amb la plantació d’arbres per part de l’empresa gestora.

Sensibilització i implicació de professionals

La sostenibilitat és una de les Línies Estratègiques del Pla Estratègic de l’Atenció Primària Metropolitana Nord de l’ICS. És per això que s’està treballant en diversos àmbits, en una clara aposta per la sostenibilitat i compromís amb el medi ambient. En aquest sentit, s’aniran donant a conèixer més iniciatives per evitar el consum innecessari i la reducció de residus.

Per aconseguir els millors resultats, és necessari comptar amb la sensibilització de professionals. Per això, des de l’Atenció Primària Metropolitana Nord es treballa en accions de difusió, per aconseguir la seva implicació. Una d’aquesta accions, posada en marxa amb motiu del Dia Mundial del Medi Ambient per part de la Direcció Economicofinancera, amb la col·laboració de l’empresa Alliance Vending, posa el focus en la reducció de gots d’un sol ús a les màquines de venda automàtica. Per això, durant un dia, la beguda serà gratuïta per a professionals que facin servir el seu got o tassa. Així es dona a conèixer l’opció que inclouen aquestes màquines i que permet demanar la beguda sense got d’un sol ús, per evitar el consum innecessari de materials i, també, per generar menys residus.

Dia Mundial del Medi Ambient

Establert per l’Assemblea General de les Nacions Unides, dirigit pel Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient (PNUMA)  i celebrat cada 5 de juny des de 1973, el Dia Mundial del Medi Ambient és la plataforma més gran per a la divulgació ambiental, celebrat per milions de persones a tot el món.

Darrera actualització: 07.06.2023 | 13:23