Martorelles aprova el primer Pla de gestió de les colònies de gats
- L'Ajuntament compleix amb la llei que atribueix a les entitats locals la seva gestió i control.
L'Ajuntament de Martorelles ha aprovat el primer Pla de gestió ètica de les colònies felines al municipi. La seva gestió i control recau sobre les entitats locals, tenint atribuïda la competència en la recollida i control dels animals abandonats, perduts o ensalvatgits, i de controlar els animals salvatges urbans, establerta en l’article 16 del Decret Legislatiu 2/2008, de 15 d’abril, pel qual s’aprova el Text refós de la Llei de protecció dels animals.
Gestionar una colònia i controlar-la té com a objectiu, encara que pugui semblar contra intuïtiu, la seva desaparició progressiva, observant els principis d'ètica en el maneig d'animals, respecte al seu grau de socialització, però també reducció del conflicte mediambiental i sanitari derivats de la superpoblació. La presència incontrolada de colònies felines en un terme municipal pot implicar problemes de salubritat pública derivats, en primer terme, de la seva elevada capacitat reproductiva.
L'absència de depredadors, unida a l'elevada fertilitat felina i a una disponibilitat relativament accessible d'aliment provoca que les colònies "no gestionades" registren un creixement exponencial i generen els següents problemes:
- Problemes sanitaris i de benestar animal per als exemplars que conformen la colònia, per falta d’alimentació correcta i/o climatologia adversa, la qual cosa fa que es detecti la presència d’animals malalts i moribunds als carrers.
- Deterioració de les condicions de salubritat de l’entorn (males olors, brutícia..
- Presència de plagues associades, puces i paparres, que poden transmetre malalties als humans (zoonosis).
- Risc per a la salut en determinades ubicacions de transmissió de parasitosis d’excreció fecal zoonòtiques com giardiosis (per exemple, en zones de terra de jocs infantils que els gats poden utilitzar els gats per a dipositar les seves dejeccions).
El pla pretén que el mètode C.E.R. (captura, esterilització i retorn a la colònia) es realitzi de manera coordinada entre tots els implicats en la seva implementació. A més a més, la col·laboració ciutadana i de les entitats de protecció animal com ADPAM, com a actors plenament implicats en el model de gestió, és necessària i fonamental per aconseguir arribar a totes les colònies amb un model coordinat i estandarditzat: "Des de l'Ajuntament de Martorelles estem satisfetes d'haver aprovat aquest pla que reflecteix el nostre compromís amb el benestar animal i la convivència respectuosa amb la ciutadania" explica la regidora de Benestar animal, Mònica Utrilla.
El document compta amb un mapa de les tretze colònies felines del municipi que és molt útil per una planificació i un control en les esterilitzacions d'acord amb el volum de població que es vol controlar perquè sigui eficient i impedeixi l'augment del nombre de gats: "Aquest és un dels punts clau a l'apartat de diagnosi del pla, amb la ubicació i el cens de totes les colònies gràcies al voluntariat d'ADPAM" apunta Utrilla. El pla també compta amb un programa d'esterilització dels gats mitjançant la intervenció d'un veterinari habilitat per a aquesta pràctica, inclòs el marcatge auricular.
També contempla un programa sanitari de la colònia, subscrit i supervisat per un professional veterinari col·legiat, incloent-hi almenys la desparasitació, vacunació i identificació. Aquest pla no només millorarà la vida dels gats del nostre municipi, sinó també la convivència i la qualitat de vida de tot el veïnat. El pla contempla també la instal·lació de refugis, la formació de persones cuidadores, programes de control sanitari i campanyes d'adopció: "L'aprovació del pla ens permet presentar-nos a la convocatòria de línia de subvencions de la Direcció General de Drets dels Animals" recordava la regidora.
Aquest 2025, la despesa municipal pel que fa les colònies felines és de 14.413€ (serveis veterinaris) i 1.800€ (pinso).