Martorelles ret homenatge als represaliats pel franquisme

Dilluns, 15 de maig de 2017 a les 00:00
Amb un documental sobre els veïns que van patir represàlies del règim franquista i la inauguració del monument “A la llibertat de Catalunya” en homenatge a Companys.

Martorelles va inaugurar aquest divendres 12 de maig el monument “A la llibertat de Catalunya” en homenatge a Lluís Companys i obra del mestre escultor local, Ricard Mira, a la plaça de la Sardana del municipi. Es tracta d’una estructura de ferro que pesa una mica més de dues tones i mitja i on destaca un baix relleu del cap del president Lluís Companys sobre el fons de la silueta de Catalunya. 

“La placa rectangular del fons representa de manera abstracta Espanya i la de davant, és la silueta de Catalunya. Incorpora un baix relleu de Lluís Companys, un rètol amb els seus principis i el lloc on va néixer (l’asterisc) i el lloc on el van afusellar (la creu)” , explica Mira. 

L’escultor i l’alcalde, Marc Candela, van donar el tret de sortida a l’acte d’inauguració amb la hissada de la Senyera que donava peu al Cant dels Segadors. Tot seguit, una representació de l’escola de poesia de Martorelles va llegir tres fragments de diferents obres de la poesia catalana davant la seixantena d’assistents que va apropar-se. 

Seguidament, l’autor del monument va adreçar unes paraules d’agraïment a totes aquelles persones que l’han ajudat al llarg de la seva trajectòria i també en aquest projecte. Les paraules de Mira van precedir les de l’alcalde, Marc Candela, que va tancar l’acte posant en valor “la lluita de totes aquelles persones que van deixar la vida per Catalunya i la democràcia”.

 

“Víctimes del silenci” al Celler

Minuts més tard, el Celler de Carrencà acollia un dels actes més emotius que ha viscut l’equipament. L’Arxiu Municipal va presentar un vídeo documental en homenatge a aquelles persones de Martorelles que van ser represaliades pel règim franquista. 

A principis d’any, l’arxiu municipal va visitar el Archivo del Tribunal Militar Tercero ubicat a Barcelona i va poder consultar els expedients dels judicis sumaríssims de persones nascudes o residents a Martorelles. Un cop aconseguits aquests expedients, l’Ajuntament es va posar en contacte amb els familiars d’aquests represaliats amb la intenció d'organitzar un acte de reparació històrica.  

El documental, titulat ‘Víctimes del silenci’, recull els testimonis dels familiars de cinc persones de Martorelles que van ser jutjades pel règim franquista de manera sumaríssima. La projecció va precedir la conferència de l’historiador Joan Corbalán, autor del llibre “Justícia, no venjança” que pretenia posar en context uns esdeveniments que van canviar la vida de totes aquestes famílies.  

L’acte va finalitzar amb el lliurament d'una còpia de cada expedient i una planta de murtra als familiars de les persones de Martorelles que van patir represàlies per part del règim franquista: "L'acte ha estat organitzat per revertir l’oblit en que havien quedat aquestes persones, amb afany de justícia històrica i sense ànim de venjança contra ningú" explicava l'alcalde Marc Candela a les acaballes de l'acte.  

 

Galeria de fotos

 
Darrera actualització: 29.08.2018 | 13:38

Imatges