“Si no t’esforces per aconseguir una cosa, quina recompensa tindràs?”

Dijous, 17 d’octubre de 2019

Francesc Almagro (Mollet del Vallès, 1995) viu a Sant Fost i és l’actual cap de l’Agrupament Escolta Galzeran. L’entitat, amb seu a les Escoles Montserrat del municipi, celebrarà el 25è aniversari el proper any 2020.

L’AE Galzeran es troba buscant caps de cara aquest curs 2019/20 que encetem. Qui s’hi pot apuntar?

Cada any estem al límit de places, és a dir, són uns 70 0 80 els infants que tenim i sempre hem pogut cobrir el rati que marca la Generalitat que és un cap per deu alumnes. Sempre va bé tenir més caps perquè considerem que 1-10 és una mica just per a satisfer totes les necessitats dels infants i aleshores sempre busquem algú més. El que ens trobem aquest any és que som molts menys dels que érem anteriorment. 

Què busquem? Persones motivades i interessades en l’educació en el lleure que tinguin entre 18 i 25 anys. Si és més gran no passa res.  Pel que fa titulacions estem ben coberts, així que no és indispensable per a les persones interessades. 

Què és el més important per ser un bon cap del Cau? 

La motivació per a treballar amb infants i fer que aquests visquin la millor etapa de la seva vida. La característica que tothom busca ve donada per l’experiència de l’estada a l’agrupament. Des del Galzeran tenim les eines per donar a aquestes persones tot el que necessitin. 

Quines eines?

Com arribar a fer-ho en el marc de l’educació en el lleure: definir objectius, anàlisi del grup per saber quines mancances tenen... Per exemple, si els infants del grup dels follets els hi manca una mica d’autonomia, cal treballar-ho. 

Què li aportarà aquesta experiència?

Lideratge d’un grup, saber que és un exemple pels infants i decidir bé sobre les seves accions. És a dir, distingir entre bogeria i responsabilitat. 

 

"El primer valor dels escoltes catalans és l'esforç"

 

Quines tasques realitza?

Hi ha una tasca prèvia d’anàlisi de grup, necessitats, objectius generals i específics... Durant l’activitat, dinamitzar el grup tan bé com puguin amb tota l’alegria del món i després fer la corresponent avaluació. També, com a caps que som, tenim obligacions com les reunions informatives d’Escoltes Catalans que és l’entitat mare que ens aplega a tots.

Vas ser infant del Cau?

Sí, des de follet, que és la unitat més petita de la que parlàvem ara. Després vaig ser llop, de 4t a 6è; després raier, de 1er a 3er d’ESO; els pioners, de 4t d’ESO i 1er de batxillerat; i els clan, que són els que cursen 2on de batxillerat i els que preparem per a ser caps el següent any. Actualment ens interessa tenir més infants al grup de follets, ara mateix en tenim nou. És més prioritat el tema caps però.

Quan feu les activitats?

Normalment, dissabte de dos quarts de cinc a set de la tarda a les Escoles Montserrat on fem tot tipus d’activitats. Algun cap de setmana anem a la muntanya o a algun altre cau a dormir. Fem campaments als estius, primavera... Els escoltes tenim molta relació amb la muntanya i intentem, sempre que podem, anar-hi. El retorn a la natura. No treballem gaire mitjans digitals perquè creiem que és una contradicció amb l’esperit del cau. 

Quina diferència hi ha entre un esplai i l’AE Galzeran?

Nosaltres considerem bàsica l’estima a la natura. I potser això és el punt més fort que tenim, que organitzem totes les activitats adreçades a la natura. Hi ha esplais que són més de casa de colònies, n’hi ha que no. Nosaltres som de muntar les tendes de campanya a qualsevol indret de la muntanya  i a córrer. Les latrines cavades, cabanyes als arbres i tot fet a mà quan arribem amb els mateixos infants. 

No ho feu abans els caps?

No, és que el primer valor dels escoltes catalans és l’esforç. Si tu com a persona, per aconseguir una cosa no has fet cap mena d’esforç, quina recompensa tindràs? Per això, totes les activitats que fem són comptant amb els infants. Si hem de decidir una cosa important per l’agrupament, demanem opinió als infants. Si tu com infant has pres part de la presa de decisions sobre una activitat, després t’interessa saber com ha anat. 

 

"Quan nosaltres érem infants ja sonava una petita cançoneta sobre el clima, un pèl tímida"

 

Quan comenceu el curs?

Comencem el 5 d’octubre i volem aprofitar l’inici de curs per refer el mural de Galzeran de la pista de Carrencà. En aquests dies també farem la cerimònia de passos que marca quan l’infant canvia de grup. 

Què aprenen els infants a l’AE Galzeran?

A través d’activitats de lleure aprenen els valors més útils pel seu futur, per canviar la societat. Perquè considerem que aquesta societat on els drets humans són vulnerats cada dia, no té lloc en aquest món. Les futures generacions són les que governaran el món i considerem que és a qui hem d’adreçar-nos per poder canviar-lo amb els nostres valors. 

Quins?

La cultura de l’esforç, el compromís, l’estima a la natura, ser responsable, alegre, optimista... També treballem bastant sobre l’austeritat, saber què és indispensable i què no. 

Com definiries el moviment escolta?

És un moviment destinat al canvi social enfocat al que realment una persona pot arribar a fer. Que aquesta sigui conscient de que el seu esforç és molt necessari i que si no actua d’acord amb l’estima de la natura, tot anirà pitjor. 

Com veieu l’actual emergència climàtica?

Ens toca molt de prop. Quan nosaltres érem infants ja sonava una petita cançoneta sobre això, un pèl tímida. Nosaltres fa uns quants anys que tot això ho tenim molt en compte. A campaments, encara que estiguem al mig de la natura i no hi hagi contenidors, les deixalles les repartim entre diferents grups d’infants que es fan correponsables d’aquesta tasca. Per exemple, aquests cinc o sis s’encarreguen dels envasos de plàstic que, tot i que intentem anar a comerços de proximitat i utilitzar els envasos justos, generem més dels que voldríem.  Aleshores, aquest grup s’encarrega de que sempre vagin a la mateixa bossa. 

A vegades no només el reciclar, sinó el pensar en si realment necessites aquest mòbil, tantes peces de roba... Quants usos podria donar-li a aquestes coses? Exemples com la copa menstrual o el raspall de dents de bambú són els que hem de seguir.

Com t’agradaria veure l’entitat d’aquí 10 anys?

M’agradaria veure els infants que hem tingut preguntant-se el per què de moltes coses que fem ara.  I si ell podria millorar-ho. Defenso, a títol personal,  l’esperit crític perquè considero que tot tipus d’educació és adoctrinament si no hi ha un esperit crític. Si tu no ensenyes a l’infant el per què de les coses, no servirà. 

La última, un racó especial de Martorelles?

La font de Can Roda i el bosc que l’envolta a la tardor. 

Darrera actualització: 17.10.2019 | 10:31