El control de plagues amb sistemes de GIP evoluciona positivament a Martorelles

Dimarts, 20 de desembre de 2022 a les 02:00
  • Les plagues es controlen majoritàriament de forma natural, gràcies a l’acció de la fauna auxiliar natural, i només algunes, sobretot les exòtiques, com el morrut de les palmeres, requereixen d’actuacions preventives o curatives amb productes fitosanitaris.

El municipi de Martorelles gestiona el control de les plagues i malalties de les seves àrees verdes des de 2016 amb el sistema de Gestió Integrada de Plagues i la seva evolució és positiva tal i com demostra l'informe d'aquest 2022 ue ha enviat l'empresa Adalia a l'ajuntament.  

El control de les plagues i malures de l’arbrat viari i de les zones verdes de Martorelles segueix funcionant molt bé amb els sistemes de Gestió Integrada de Plagues.

Les plagues es controlen majoritàriament de forma natural, gràcies a l’acció de la fauna auxiliar natural, i només algunes, sobretot les exòtiques, com el morrut de les palmeres, requereixen d’actuacions preventives o curatives amb productes fitosanitaris.

També hi ha algunes plagues, com la del pugó dels aurons de l’Avinguda d'en Piera, que ocasionen alguns problemes en primaveres concretes, com aquesta, i s’ha de fer ús de fitosanitaris per evitar que causin molèsties a la població. Tot i així, aquestes actuacions de moment no són necessàries cada any. Puntualment també cal fer alguna neteja amb sabó, per evitar les melasses que puguin ocasionar molèsties al ciutadans, sobretot en el cas de la psilla del cercis.

Les plagues afecten sobretot a arbres poc adaptats (aurons) o molt envellits (moreres), fet que fa que prenguin importància aspectes com la substitució d’alguns d’ells.

En el municipi es treballa molt bé a nivell de biodiversitat, segant en trams i mantenint més alçada en alguns prats, evitant al màxim la poda d’arbres i arbusts, plantant plantes autòctones o adaptades i instal·lant caixes niu i hotels d’insectes. Tot plegat afavoreix una major presència de fauna auxiliar de les plagues, que ajuden a reduir molt l’ús de fitosanitaris.

L'empresa encarregada de la gestió integrada de plagues recomana seguir vegetant tots aquells espais disponibles al municipi, amb planta diversa que permeti allotjar i alimentar el màxim de fauna. També és aconsellable seguir instal·lant de caixes niu refugi d’ocells insectívors, sobretot a les zones on hi hagi plàtans i pins per afavorir el control del tigre i de la processionària.

 

Què és la Gestió Integrada de Plagues (GIP)?

La Gestió Integrada de Plagues (GIP) és una tècnica natural que inclou sistemes tant diversos com l’ús de depredadors introduïts o naturals, tractaments amb productes no-contaminants ni residuals, instauració de refugis per insectes beneficiosos (caixes niu, plantes refugi,...), etc...

La GIP es una tècnica respectuosa amb el medi ambient i segura per als ciutadans però també eficaç ja que permet establir en els espais verds un equilibri entre les plagues i els seus depredadors que permet mantenir les plagues a nivells baixos amb un mínim d’actuacions. Per últim la GIP s’ha demostrat com un sistema que estalvia de manera considerable costos econòmics a mig termini.

Darrera actualització: 20.12.2022 | 10:35